Funäsdalen går in i kalla kriget

Satsar stort - tar upp kampen med Åre och Sälen

1 av 6 | Foto: Börje thuresson
Med vinterns storsatsning lockar Funäsdalen mer än någonsin. Jon Wagenius är en av de första ut i Funäsdalsbergets nya backar.
RESA

Åre sväller så det knakar. Sälen bygger vidare i backarna.

Men mest händer i Funäsdalen.

Aftonbladet Resa åkte dit och testade Sveriges hetaste fjäll.

Tidig morgon i Funäsdalen. Frisk fjälluft, några minusgrader och nyfallen snö under skidorna.

Den splitternya sexstolsliften tar oss upp på toppen av Funäsdalsberget på bara några minuter. Där uppe känns det lockande att kasta sig ner för de breda, orörda pisterna med en gång. Men utsikten över de snötäckta fjällen omkring oss gör att det är omöjligt att inte stanna upp och ta in panoramat över västra Härjedalen.

– Det här är precis som drömmen om det vita vinterlandskapet, säger Maria Pålson från Stockholm, som stannat till utanför toppstugan tillsammans med dottern Ellinor, 7.

– Det är skönt att se att man kan bygga ut i svenska fjällen utan att det blir som High Chaparall. Här finns den genuina fjällkänslan bevarad.

Funäsdalen har länge varit en ganska anonym skidort. Men nyligen invigdes den första etappen i en ny, gigantisk satsning. Ny sexstolslift, flera nya nedfarter och en fun park hör till nyheterna som ska locka hit nya skidåkare i vinter.

Mer att vänta

Men det är bara början. Nästa år ska en ny lift ta åkarna till toppen direkt från byn.

Dessutom blir det en ny topprestaurang, ett helt nytt skidområde på andra sidan berget och nya boenden mitt i backen. Vintern 2012 ska allt vara klart. Men redan nu finns det alltså flera nya backar att testa.

Vi börjar med Lövhusbacken. Årets första åk och en skön känsla i magen. Vi susar ner för en bred, pistad sluttning och svänger ut i en opistad avstickare där vi är de första att lämna skidspår.

Ensamma i backen

Trots att det är helg är vi nästan ensamma i backen och det känns lyxigt att få det tjocka lagret natursnö för oss själva. En annan av nyheterna är Trôtparken, lekparken på härjedalska. Vid den lilla knappliften hittar vi Funäsdalsfamiljen Zeberg-Ripa.

– Barnområdet är det bästa med det nya området. Här finns allt, till och med en liten stuga som barnen kan värma sig i, säger

Anders Zeberg.

Efter ytterligare några åk spänner vi upp pjäxorna, kliver in i toppstugan och möts av rosiga kinder och rufsiga mössfrisyrer. Utanför fönstren breder de vita fjällen ut sig.

Fotograf Börje och jag är överens: Funäsdalen är ett självklart alternativ för den som vill se nya sidor av de svenska fjällen.

FAKTA

Guide/Funäsdalsberget

Åka hit

Cirka sju timmar med bil från Stockholm. Flyg från Stockholm till Sveg med Next Jet, 2 900 kr/vuxen, 1 450 kr/barn t/r inklusive transfer till Funäsdalen.

Buss med Härjedalingen (8,5 timmar) sex dagar i veckan, 800 kr t/r från Stockholm.

Fjällexpressen från Göteborg, 999 kr eller Malmö, 1 445 kr. Tågpaket från hela landet kan bokas på:

www.resplus.se

Bo

Hotell Funäsdalen, mitt i byn. Enkla, små hotellrum från 1 465 kr för tors–sön, och större, nyrenoverade rum från 1 765 kr, per person i dubbelrum, inkl frukost. Vandrarhem med rum från 225 kr per person och dygn.

Norrbyns stugby, fembäddsstugor vid foten av Funäsdalsberget, från 2 730 kr för en vecka.

Östgårdens fjällby, moderna lägenheter centralt i Funäsdalen, från 3 710 kr för en vecka.

Äta

Toppstugan serverar smörgåsar och dagens rätt för 79 kr.

Veras krog, à la carte med råvaror från trakten. På menyn finns bland annat röding, renrostbiff och lokala ostar. Hotell Funäsdalen har en liknande, lokalbetonad meny och en ripmeny som måste förbeställas.

Göra & uppleva

Förutom skidåkning på tvären och nedför finns det gott om alternativ för den som vill uppleva naturen: isklättring, skotersafari, guidade toppturer och vinterfiske. Strapatser ordnar dagliga aktiviteter i området.

www.strapatser.se

www.funasdalen.com

www.funasdalsberget.se