”Åre får själen att lysa igen”

Vintermetropolen bjuder på massor av sommaraktiviteter

1 av 4 | Foto: ANNA RYDELL
En kvällstur på Åresjön och kanske ett dopp är en perfekt avslutning på en sommardag i Åre.
RESA

Åre är vilt, vackert och välkomnande – och det gäller minst lika mycket under sommaren som på vintern.

Följ med till ett äventyrsmecka där energinivån alltid är på topp.

– Forspaddling är helt klart ett äventyr som sticker ut. Och jag kastar mig också gärna utför Åreskutan på en downhillcykel, säger Anna Rydell, 38.

Hon brukar paddla en eller två gånger varje sommar och älskar att bli lite blöt. Det kostar runt 900 kronor för en tur – väl spenderade pengar, enligt Anna.

Hon är född i Ås utanför Östersund och räknar Åre som sitt andra hem. Hit åker hon för att linda lugn runt själen, långt från den hektiska huvudstad hon just nu bor i.

En perfekt sommardag

– Åre har allt. Spännande aktiviteter, en fungerande by, bra shopping, god mat och exotiska drinkar.

En perfekt sommardag för Anna Rydell börjar med en långpromenad med hunden Texas runt Solstigen, som är en gammal vandringsled från den tid då Åre var en kurort.

Den går runt Totthummeln och du får en fantastisk vy över Åreby, Åresjön, Björnen och Kallsjön som ligger på baksidan av Åreskutan.

Hon dricker en latte på Åre Bageri innan hon går hemåt. Senare på dagen cyklar hon och tjejkompisarna till Hembygdsgården för en picknick, för att sedan sätta punkt för kvällen med en liten båttur på sjön, kanske ett kvällsdopp vid badviken på andra sidan Åresjön.

Lättvandrade leder

– Badutflykt till baljorna i Ullån är också fantastiskt. Det är naturliga urholkningar i Ullån (fjällfors under våren och fjällå under sommaren) som rinner ner för hela fjällsidan och mynnar ut i Åresjön, berättar Anna Rydell.

– Och att vandra de lättillgängliga vandringslederna där du med den fantastiska utsikten över Åredalen får din själ att lysa igen.

FAKTA

Annas 4 Årefavoriter

Restaurang

Broken – här är den naturliga samlingspunkten oavsett om du har shoppat, cyklat downhill nerför skutan eller legat på stranden hela dagen. Megaburgare om man är vrålhungrig eller en ceasarwrap – eller varför inte klassikern Broken Wings, kycklingvingar.

Bar

Dahlboms på torget kan sina drinkar och vem kan stå still när Aja står bakom spelaren?

Sevärdhet

Vackra Glashyttan i Duved. Det är fantastiskt att få se hur en vacker glasskapelse blir till.

Shoppingställe

Årebutiken. Oavsett om du bor i byn eller är där på besök finns det något för alla i denna lilla söta butik. Här hittar du allt från den tuffaste Åretröjan, kuddarna med renmotiv (som jag är helt förälskad i) eller en strut choklad från Åre chokladfabrik. Du kan också gå in och få några tips på aktiviteter av ägarinnan Anna Eriksson. Hon har koll på läget.

Åka hit

Tåg med SJ, dagtåget tar knappt sju timmar, nattåget åtta och en halv från Stockholm. Prisexempel: 652 kr enkel väg med liggplats på nattåget i mitten av augusti.

www.sj.se

Flyg till Östersund med SAS från Arlanda, Östersundsflyg eller Nextjet från Bromma Östersund. City Airline flyger vintertid från Göteborg.

www.destination.se

Bil från Stockholm tar cirka åtta timmar, till exempel på E4 via Sundsvall. Kommer du från Göteborg är väg 45 till Svenstavik det bästa alternativet, tar mellan 10 och 12 timmar.

Artikeln var först publicerad i Aftonbladet Söndag 2010-07-25

Caroline Engvall