5 sköna utflykter i mästarstaden Solna

RESA

SM-bucklan i fotboll är tillbaka i huvudstaden igen.

Men vänta nu, så är det ju inte.

Solna heter ju mästarstaden – det vet inte minst alla AIK:are. Och här är fem tips på utflykter dit.

1 Hagaparken

Foto: OLA AXMAN
Snart Hagabor.

En för stockholmarna själva ofta bortglömd pärla, med fantastiska strövområden längs Brunnsviken, utmärkta restaurangen Stallmästargården, kaféet i Koppartälten, barnfavoriten Fjärilshuset, Kina slott ... På tal om slott: snart flyttar Kronprinsessan Victoria och hennes Daniel in i Haga Slott.

2 Råsunda

Foto: Bildbyrån/Daniel Stiller
AIK:s Bojan Djordjic med SM-bucklan.

Förstås. Räknas som en av världens mest klassiska fotbollsborgar, eftersom finalarenan från VM 1958 fortfarande står kvar efter 51 år (tyvärr fortfarande med samma servicekrav som då när det gäller kiosker och toaletter).

Men: 2011–2012 står den nya Nationalarenan (som tar 50 000 åskådare, 57 000 vid konserter) klar tio minuter därifrån. Återstår att se om den nya mästarklubben AIK följer med dit.

3 Ulriksdals slottsträdgård

Foto: Henric Lidsten
Bosse Rappnes.

Bosse Rappnes vackra handelsträdgård norr om E4:an är ett måste för alla som gillar att påta i jorden. Här firar man in vintern den 17–19 november med underhållning och massor av hembakat i Trädgårdscaféet. Trots en del design- och inredningstips är det framför allt för det fantastiska växtutbudet man kommer dit. Räkna med kö till kassorna.

4 Filmstaden

Foto: Henry Lundholm
Filmstad med anor.

Här, på marken där det tidigare låg en strutsfarm, inleddes ett viktigt stycke svenskt filmskapande mellan 1910- och 20-talet. Till exempel var det här Selma Lagerlöfs "Körkarlen” blev film. Numera är den på den tiden supermoderna filmfabriken huvudkontor för SF – och biograf förstås – men en del av den dåtida känslan finns kvar (liksom entrén). Filmbesöket blir fulländat på lika gamla restaurang Backstugan alldeles ovanför SF-byggnaden.

5 Bästa förortspartyt

Foto: Stefan Mattsson
Färgstarkt käk.

Cave de Roi i Huvudsta centrum har blivit en institution. Den libanesiska restaurangen anses ha lika hög klass som de dyra kusinerna från city.

Här bjuds på en brokig meny och emellanåt får gästerna lite magdans till pirogen och hoummus-röran.

Adress: Storgatan 70

www.cavederoi.se

ARTIKELN HANDLAR OM