Stockholm – en stad med kunglig glans

Häng med på 36 timmar i kungafamiljens fotspår

RESA

Hitta till kungabarnens fika­ställen och shoppa som en riktig prinsessa.

Eller varför inte klappa kungens får på Djurgården?

Här är guiden till hur du festar och njuter i kungafamiljens Stockholm.

Spana in prinsessornas favoritställen.

(siffran inom parentes anger placering på kartan)

DAG 1

Kl 09.20: Sväng förbi gymmet

Värm upp genom att ta en sväng förbi Master Training Gym på Nybrogatan 57, där kronprinsessan föll för sin personliga tränare. Eftersom bara speciellt inbjudna gäster får träna där och det dessutom är svindyrt stegar du vidare och njuter av ett varv runt Djurgården. Passa på att ta en titt på kungens får som betar på ön. Glöm inte kameran! (1)

Kl 12.00: Exklusiv lunch

Nyduschad och fräsch är det dags att äta lunch på prinsessornas favoritkafé, Café Créme. Men kom ihåg att ta med dig en tjock plånbok, bara en kopp kaffe med mjölk går på en hundring. Kungligt kostar! (2)

Adress: Nybrogatan 16.

Kl 13.30: Dags att gå ombord

Ta ångbåten från Stadshusbron ut till Drottningholm och hälsa på kungafamiljen på hemmaplan. Båt t/r och inträde till både Drottningholms och Kina slott kostar 280 kronor. Strosa runt i slottet, parkerna, teatern och lusthuset, som ingår i Unescos världsarvslista över omistliga natur- och kulturarv. (3)

Kl 18.00: Varva ner på spa

Efter en lång dag i kungafamiljens fotspår är det dags att få en kunglig behandling på Skönhetsterapeuterna. Hit går Victoria när hennes inre och yttre behöver komma i balans. (4)

Adress: Karlavägen 68.

Kl 19.03: Klassisk middagskrog

Teatergrillen på Nybrogatan 3 har en av de äldsta bevarade restauranginteriörerna i Stockholm. Till skillnad från Riche, systerrestaurangen intill, är den mindre högtidligt inredd. Interiören, maten och drycken har länge lockat finsmakare. Men lyx kostar, en trerättersmeny kostar runt tusenlappen. (5)

www.teatergrillen.se

Kl 22.00: Festa med det vackra folket

Partaja hela natten.

Party på Stureplan! Spy Bar, Sophies, Köket, Laroy, Story. Kungabarnen har det senaste decenniet varit trogna nattklubbsgäster på Stureplan. (6)

DAG 2

Kl 10.45: Ladda på en Madde-favorit

Bruncha på fashionabla Café Mocco på Östermalm, en av prinsessan Madeleines favoritkaféer. Till skillnad från café Créme har de humana priser, en kycklingsallad kostar 89 kronor. (7)

Adress: Nybrogatan 61

Kl 11.55: Slottet & Gamla stan

Ta på dig promenadskorna igen och bege dig till Gamla stan för att spana in kungaparets arbetsplats – Stockholm slott. Missa inte den pampiga vaktavlösningen på borggården klockan 12.15 på vardagar och 13.15 på helger.

Ge dig sedan in på de trånga, historiska gatorna och leta upp Storkyrkan som ligger vid Stortorget. Det var ju här som kronprinsessan Victoria fick sin drömprins den 19 juni. (8)

Kl 13.20: Unna dig lite lyxshopping

Shoppa som en riktig prinsessa. Modebutiken Natalie Schuterman får ofta besök av prinsessorna, liksom Champagne, Hèrmes och NK, men också billighetskedjan Topshop. Butikerna är samlade längs Birger Jarlsgatan och Hamngatan, mitt i city! Kungligheterna shoppar ofta med en personlig shopper. Du kan också få en på Åhléns city – helt gratis. Men för att du ska få ut något av det rekommenderas du att ha en budget på 5000 kronor. (9)

www.ahlens.se/opencms/mode/personal_shopping/

Kl 16.50: Dags att pusta ut

Vila fötter och huvud från storstadsbullret och inhämta ny energi på en av prinsessan Madeleines favoritrestauranger, Coco & Carmen. (10)

Adress: Banérgatan 7.

Kl 19.00: Låt ridån gå upp

Ur ”Figaros bröllop”.

Dags att roa sig kungligt på Kungliga Operan. I sommar kan du bland annat se Kungliga balettens Workshop, ”Romeo och Julia” och ”Figaros bröllop”.

Medan du njuter av föreställningen, ägna en tanke åt att det var här som Kungen och Silvia hyllades med en galakväll den 18 juni 1976, då bland andra Abba framförde ”Dancing queen”. Dagen därpå gifte sig kungaparet – alltså på samma datum som Victoria och Daniel. (11)

FAKTA

Om du hinner...

Åk en båttur och se Hagaparken från vattnet. Hoppa av vid Vasaslätten för att ta en närmare titt på Gustav den III:s paviljong och framför allt Haga slott, som från i sommar är Victoria och Daniels lya. Båturen kostar 120 kr.

www.stromma.se

Upplev hur det var att leva som drottning i Sverige på 1700-talet och mycket med i en guidad stadsvandring i historisk kunglig glans ledd av professionella guider. Turen börjar på Riddarholmen och avslutas i Gamla stan. Kostar 395 kr.

www.boxexperience.com

Spana in var prinsessan Madeleine bor och passa samtidigt på att ta dig en titt på kungafamiljens bilar, hästar, vagnar och seldon som förvaras här i Kungliga Hovstallet. Guidade turer erbjuds.

Adress: Väpnargatan 1.