Ta plats i det stora blå

Martin Örnroth tipsar om bästa dykningen

Foto: GETTY IMAGES
De tropiska vattnen längs Barriärrevet bubblar av färger.
RESA

Få platser är mer förknippade med dykning än Australien.

Här hittar du en unik kombination av upplevelser. Vare sig du längtar efter att dyka längs vackra korallrev, snorkla med världens största fisk eller stå öga mot öga med oceanens mest fruktade jägare.

Tidningen Dyks chefredaktör Martin Örnroth berättar var, när och hur.

Foto: Johan Furusjö
En resenär ska just upptäcka det för första gången – med ett introdyk på Paradise Reef utanför Cairns.

Koraller

Drömmer du om att glida över ett färgsprakande fantasilandskap, omgiven av vackra fiskar och 28-gradigt vatten? Då har du chansen i Australien, landet som begåvats med världens största korallrev. Men störst är inte alltid bäst och kvaliteten på Stora Barriärrevet varierar. Generellt sett kan man säga att ju längre du beger dig från land, desto bättre blir det.

Prisexempel: Dagsturer passar dig som inte dykt i tropiska vatten förut. Heldagstur med båt och två dyk kostar cirka 600 kr. Vill du uppleva det bästa finns bara ett alternativ: dykkryssningar. Tre dagar/ två nätter cirka 2 000 kr. Du som bara vill snorkla kan hitta dagsturer från cirka 400 kr (lunch och utrustning brukar ingå).

Bästa tid: April–november.

Mer info:

www.great-barrier-reef.com

Valhaj

En av de få platserna i världen där man kan garantera ett möte med världens största fisk är Exmouth på Australiens västkust. Valhajen kan bli upp till 14 meter lång, men är trots sin storlek ofarlig för människor eftersom de är planktonätare.

Prisexempel: En dags snorklingstur med båt kostar cirka 2 600 kr.

Bästa tid: Mars–juni.

Mer info:

www.exmouthdiving.com.au

Vithaj

Bästa sättet att få se vithaj i Australien är att följa med på en expedition på segelfartyget Flalie, som utgår från Adelaide i syd. Dykningen sker i bitsäker stålbur. Chansen att få se vithaj är stor. 95 procent av turerna är framgångsrika.

Prisexempel: Turerna är sex–nio dagar långa och kostar 21 500–37 000 kr.

Bästa tid: Maj–september.

Mer info:

www.rodneyfox.com.au

Fakta: Stora Barriärrevet

4 vägar till dykcertifikat

Välj rätt dykfirma

Martin Örnroth ([email protected])