Cowboy för en dag - i norra Australien

Semestern för dig som gillar att kastrera tjurar och fånga krokodiler

1 av 2 | Foto: Johan Furusjö
Greg Wildisen och Mark Dorney från Sydney njuter av skymningen efter en intensiv dag på Bullo river station i Norra territoriets ogästvänliga outback.
RESA

Ögonblicket senare är han fast, och Marlee Ranacher kastrerar honom med vass kniv i den 30-gradiga hettan.

En tanke infinner sig: Ja, så här kan man ju också tillbringa sin semester.

Redan när pytteplanet går in för landning står det klart bortom allt tvivel - det här är ingen ordinarie solsemester. Här finns inga hotell. Inga barer och restauranger. Inga grannar.

Bullo-floden slingrar sig fram genom ett kargt ökenlandskap med rostbrun jord och glest med träd. Mitt i allt en dammig landningsbana, två låga byggnader - och sedan ingenting annat än mer landskap, mer öde jord.

- Det här är nybyggarland, säger Franz Ranacher.

Här på Bullo river station i Norra territoriets ogästvänliga outback lever han och frun Marlee på att föda upp boskap, 8 500 kor spridda över ägor lika stora som ett och ett halvt Öland. Sedan ett drygt år tillbaka drygar de också, precis som många andra lantbrukare i Australien, ut sina inkomster med att emot turister.

Du kan rida, fiska och jaga

Tanken med en så kallad "farmstay" är enkel: Bo med en familj på landet och prova livet på en klassisk "station", boskapsfarm. Följ med på vanliga farmjobb, som att samla in boskap, eller utforska naturen runtomkring med allt det innebär av vildmarksliv: i Bullo rivers fall bland annat att rida, fiska, jaga vildsvin och kolla in aboriginska klippmålningar.

En kalv med blodiga stumpar till öron vilar i skuggan utanför farmens huvudbyggnad.

- Det där är Bella. Vi hittade henne för två veckor sedan, hon hade fått öronen avbitna av en dingo. Men hon har fått en penicillinkur nu och är på bättringsvägen, säger Franz Ranacher.

Väl inne i byggnaden presenterar han oss för farmens andra "husdjur" - en 2,5 meter lång saltvattenskrokodil, flådd och upphängd som skinn på en av väggarna.

- Det där är George. Vi fångade honom i en av fällorna nere vid floden nyligen.

Jo: att vittja krokodilfällorna är också en aktivitet som gästerna är välkomna att följa med på.

Marlee Ranacher, som är uppvuxen på farmen tillsammans med sina föräldrar och två systrar, visar gärna hur tjurkastrering ska gå till. Med gäster på flaket och tjuren i sikte skumpar hon vant genom bushen, ringar in tjuren, klämmer fast honom mellan kofångaren och marken och berövar honom med ett vant snitt hans manlighet.

- Det är mycket att göra så här års, säger hon medan den testikellöse tjuren moloket reser sig upp och återvänder till flocken, till synes mer förvånad än plågad.

- Under regnperioden är det lugnare. Då är det så varmt att det är omöjligt att jobba utomhus, det går helt enkelt inte att ersätta all vätska man förlorar.

Väl hemma på gården är det snart dags för middag: biff av farmens egna kor.

Gårdar för alla smaker

För turister som är ute efter mindre extrema förhållanden finns hundratals, om inte tusentals, andra gårdar som erbjuder "farmstays". Vart du ska åka beror på vad du är intresserad av - bara lugnet på en vanlig lantgård, vinprovning i söderns vindistrikt eller mäktiga naturupplevelser.

Medan Bullo river station är renodlat lugn och avskildhet är El Questro station, i delstaten Western Australia drygt 20 mil väster om Bullo river, raka motsatsen: outbackliv på massturismvis.

- I början trodde vi att folk skulle komma hit för att få chansen att bo på en boskapsranch, men oj vad fel vi hade! säger El Questros ägare Will Burrell, som lämnade England 1991 för att som 22-åring satsa på livet som ranchägare på andra sidan jorden.

På elva år har han och hustrun Celia förvandlat den nedkörda ranchen till en vildmarkspark. Folk reser inte längre hit för att beblanda sig med de 5 500 kor och tjurar som fortfarande utgör basen för El Questro, utan för att upptäcka de naturliga attraktionerna på ägorna: vidsträckta slätter, vattenfall, röda klippor, vilda djur, varma källor och vattenfyllda bergspass.

El Questro har valt att satsa brett, och erbjuder boende i allt från egna tält till exklusiva The Homestead, den gamla nybyggargården som gästats av världsstjärnor som Kylie Minogue.

Disney - på riktigt

För en svensk känns hela upplägget aningen bisarrt. Naturen är otroligt vacker. Samtidigt är stämningen långt ifrån vild - området kryllar av turister, och den som inte kör själv kan hoppa på turer i söta "El Questro"-minibussar och låta guider i khakiuniform visa en vildmarken. Det är en orättvis jämförelse - men känslan är lite av Disneyland, med ett viktigt undantag: här är allt på riktigt.

När solen går ner över norra Australiens slätter samlas ett 30-tal El Questro-turister på en bergstopp för att se landskapets färger bli varmare, mattas av och slutligen försvinna.

Samtidigt på Bullo river station omringas huset av vallabyer som vågar sig fram när hettan börjar avta. De små kängururna tittar nyfiket på människorna som kopplar av med en kvällsöl några meter bort. Sedan vänder de gästerna svansen och hoppar in i den röda outbackhimlen.

Johan Furusjö