Res runt i egen bil "Down under"

backpacker- specialistens bästa tips

Det gäller att välja rätt bil - den här typen kanske inte lämpar sig för långfärder"
RESA

Billuffa är ett av de mest populära sätten att ta sig runt i Australien och Nya Zeeland.

Det är inte så konstigt: man kan köra var som helst, stanna när man vill och spara en hel del pengar genom att sova i bilen och laga maten själv.

Se upp för korsande kängurur!

För att slippa jaga runt i olika affärer efter all nödvändig extrautrustning är det en fördel att köpa bilen av andra backpackers. Då ingår oftast exempelvis sovsäckar, gaskök och köksutrustning.

Priset för en normalstor begagnad bil köpt av backpackers är ganska likvärdig i de båda länderna: från ungefär 10 000 kronor.

Under vintermånaderna (det vill säga sommar i Sverige) är det väldigt många som vill sälja sin bil, men köparna är färre då och priserna dumpade.

För att finna bilar till salu, titta efter annonser på vandrarhemmen. Det finns även speciella bilmarknader där den som vill sälja kan hyra plats. En stor sådan är Kings Cross car market i Sydney, där endast resenärer får sälja begagnade bilar. I Nya Zeeland finns bilmarknader som arrangeras en gång i veckan.

Vissa bilfirmor är också specialiserade på att sälja backpacker-bilar, som har en garanterad återköpsumma. Detta blir vanligen lite dyrare, men du vet att de garanterat köper tillbaka bilen i slutet på resan (om ingen backpacker ger ett bättre bud).

Glöm inte att testa bilen ordentligt före köpet. Ta också det som försäljaren säger om hur bra bilen är med en nypa salt, då det ofta förekommer överdrifter.

Både i Australien och Nya Zeeland kan du mot avgift få bilen kollad för att vara säker på att den är i kördugligt skick (vilket kan vara väl värt pengarna).

Före avfärd måste registrering, försäkring och eventuellt vissa reparationer ordnas. Det lär även inträffa skador under resans gång som kan kräva reparationer, så ha en slant undanlagd för detta.

Sen är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och dra iväg...

9 länkar om bilkörning i Australien och Nya Zeeland

Robert Karlsson ([email protected]), backpacker-specialist på Aftonbladet Resa och webbredaktör för resesajten jordenrunt.nu