På promenad bland molnen

Se Sydney från toppen av den 134 meter höga Harbour Bridge

1 av 3 | Foto: HUGH HAMILTON/TOURISM AUSTRALIA
En knapp tusenlapp kostar det att klättra upp för Sydney Harbour Bridge. Det är ingen risk att ramla ner, alla klättrare sitter fast i bron med selar och rep.
RESA

Över 1,2 miljoner människor har redan gjort det.

Bland dem Will Smith, Nicole Kidman, Pierce Brosnan -och Resas reporter Stefan Christensen.

Men att klättra upp på Sydney Harbour Bridge är ingen vanlig söndagspromenad - här balanserar du 134 meter över havsytan, förankrad med sele och vajrar.

Ösregn, nio plusgrader och snålblåst - och det är bara början. Vi är tolv personer i gruppen som ska bestiga bron. Men först måste vi skriva ner uppgifter om oss själva, "testamentet" som någon kallar det.

Alla lösa saker ska väck: klocka, kamera och plånbok åker av och in i ett förvaringsskåp. Med en metalldetektor kollas att vi inte glömt något i en ficka. Hela gruppen utrustas sedan med en grå klättringsdräkt och regnbyxor. En kraftig sele fästs runt midjan. Selen sitter fast i ett litet hjul som i sin tur fästs vid en vajer som löper längs klättringsvägen uppför bron. Ingen risk att trilla ner alltså, vilket känns betryggande.

I bältet sätts också två påsar fast, en med fleecejacka och en med regnjacka. Man vet aldrig vilket väder som väntar.

Vår klättringsledare Corey uppfyller alla fördomar som finns om genomtrevliga australiensare, vi män är snart alla hans "mates" och damerna "sheilas".

Gruppen är blandad, ett äldre par från Arkansas i USA, fyra collegeungdomar från Kalifornien, ett medelålders brittiskt par, en kanadensare och två Sydneybor.

När vi har fått på oss all utrustning och alla visat att de kan röra sig obehindrat och fixar att gå uppför branta trappsteg, är det dags att ge sig upp på bron - en och en klättrar vi uppför stegarna. Uppe i nivå med körfälten får vi alla en ljudchock, på ena sidan av skallen rusar morgontrafiken fram och på andra sidan dundrar ett pendeltåg förbi.

Vi tar oss snabbt vidare till den övre delen av "Galgen" som bron också kallas. Här övergår stegarna till lätta trappsteg, och uppe på toppen har utsikten en förstummande inverkan. Efter ett intensivt fotograferande traskar vi vidare. Vädret blir dock sämre och sämre och när vi äntligen når toppen drar det in en hagelskur. Regnjacka på!

Men allt är inte kallt och vått.

Med vädrets makter och oss som vittnen passar en ung amerikan, Jamie, på att fria till sin flickvän Carolyn. Till allas glädje svarar hon ja - och Jamie och Carolyn blir ännu ett av de över 900 par som genom åren förlovat sig på bron.

Det är ett muntert gäng som tar sig ner för bron i ösregnet. Väl tillbaka på kontoret lämnar vi in våra selar och dräkter innan vi får gruppfoto och diplom som bevis för vårt äventyr.

Fakta/Broklättring

Stefan Christensen ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM