Han har besökt Australiens alla 11011 stränder

Det tog 17 år – här är hans favorit

Foto: JULIA SHORT
Strandprofessorn . Andrew Shorts egen favoritstrand heter Kangaroo Island (lilla bilden). Själv bor han på en strand utanför Sydney - och han surfar varje morgon.
RESA

Det tog 17 år.

Men nu har Andy Short besökt, besiktat och bedömt varenda en av Australiens 11 011 stränder.

Hans favorit är Vivonne Bay på Kangaroo Island utanför södra Australien.

Foto: JULIA SHORT
Strandprofessorn . Andrew Shorts egen favoritstrand heter Kangaroo Island (lilla bilden). Själv bor han på en strand utanför Sydney - och han surfar varje morgon.

- En fyra kilometer lång, buktande strand med ren vit sand i dyner som korsas av två små bäckar. Den västra sidan ligger skyddat, längre åt öster blir vågorna allt mer surfvänliga och slutar i bränningar mot höga klippor. Den är tillgänglig med bil men ligger avskilt i vacker natur, säger Andrew Short, 57 år.

Surfar varje morgon

Han är professor och specialist på stränder, vågor och strömmar. Naturligtvis bor han vid stranden nära Sydney och badar och surfar varje morgon.

Han är den enda människa som har varit på alla stränder längs Australiens 2 500 mil långa kust. Sedan 1987 har han besökt varenda en, mätt vågor, strömmar och klippor och tagit sandprover.

Bara hälften nås med bil

Ett drömjobb? Nja, det handlar inte enbart om sol, surf och sand. Bara hälften av stränderna kan nås med bil, och många bara med fyrhjulsdrivna fordon. 500 stränder kan bara nås från havet.

- De svåraste ställena ligger i norra Australien. När det blir ebb är man tvungen att klafsa fram i träsk fulla av krokodiler.

- Men jag gillar alla stränder, var och en är unik och har sin egen story att berätta.

Andy har satt säkerhetsbetyg från 1 till 10 på stränderna. Ett betyg under 4 betecknar en barnvänlig strand utan höga vågor, strömvirvlar eller farliga klippor.

Bland de 70 farligaste stränderna med betyget 10 finns en med det talande namnet Termination Beach vid Cape Catastrophe. Den långsträckta Bondi Beach i Sydney har tre olika betyg, från 4 i norr till 7 i söder där hårda strömmar lurar.

Kan du tipsa om några orörda paradis?

- Det finns tusentals. Nyligen körde jag längs 75 mil stränder i tio dagar och såg inga andra bilar och bara fyra människor. I norra Australien tog jag mig till stränderna med båt och de enda fotspår jag såg var från sköldpaddor och krokodiler. De flesta stränder har inte ens ett namn.

- Allt finns därute om man vet hur man hittar det.

Anders Sandberg