Käkar på beställning

Turister lovades närkontakt – blev inte besvikna

RESA

Turbåten på Adelaide River hade utlovat närkontakt med en krokodil. Men turisterna ombord fick sig ändå en chock när jättekrokodilen Brutus hoppade upp alldeles invid relingen, lockad av en blodig köttbit.

– Man kunde ha sträckt ut handen och rört vid den – om man vågat, säger fotografen Katrina Bridgeford till Daily Mail.

Hon fångade den hungriga saltvattenskrokodilen på bild ombord på turbåten i norra Australien, där hon firade semester tillsammans med sin familj, skriver Daily Mail.

Båtturer där man får se hoppande krokodiler är en stor turistattraktion i Darwinregionen, där Crocodile Dundee-filmerna med Paul Hogan spelades in och där saltvattenskrokodilerna lever i tusental.

Varje år dödas människor av saltvattenskrokodiler. Under 2009 dödades tre personer enbart i norra Australien, enligt Daily Mail. Myndigheterna har satt upp skyltar som varnar människor från att simma i vattnet, eller ens campa i närheten.

FAKTA

Krokodilens favoritmat: Bufflar, vildsvin – människor

■ ■ Världens största krokodil, saltvattenskrokodilen, kan bli fem meter lång och väga 450 kilo, men hannar på upp till sju meter och med en vikt på ett ton är inte ovanliga. De lever i salt, bräckt eller till och med sött vatten i östra Indien, Sydostasien och norra Australien och kan i vilt tillstånd bli 70 år gamla. 

■ ■ Krokodilerna ligger alldeles under vattenytan och lurar tålmodigt på sina byten. När de attackerar slår de sitt byte med den kraftiga svansen, griper tag i bytet, drar ner det under vattnet och håller kvar tills det drunknar.

■ ■ Till favoritfödan hör vattenbufflar, vildsvin, apor, hajar – och människor.  Källor: Daily Mail, Wikipedia