Söderhavets dolda pärlor

Foto: DANIEL OHLSSON
Det är fantastiskt klart. Det är fantastiskt varmt. Och det finns fantastiskt små hyddor i det. Vattnet kring Bora Bora är fantastiskt helt enkelt.
RESA

Det turkosa vattnet är löjligt klart.

De små atollerna är vackra som små pärlor där de sticker upp ur havet.

Men Daniel Ohlsson väljer ändå att ta oss med ner på djupet, ner mot Bora Boras riktiga pärlor.

Jag dyker sakta ner i det kristallblå vattnet. Meter efter meter. Sikten är klar – löjligt klar. Känslan av viktlöshet. Frihet. Tömmer lungorna och sjunker ner i det blå.

I ögonvrån ser jag en bekant kontur. Ryggfenan på en haj är omöjlig att ta miste på. En tigerhaj glider fram genom vattnet en bit från mig. Det är första gången jag är så nära just en tigerhaj. Jag vill komma närmare, jag kan bara inte låta bli och paddlar sakta efter. Hon simmar allt fortare, min blick är fokuserad rakt fram på hajen.

Så händer det.

Hajen – på riktigt

Från höger kommer två stora revhajar simmandes. Jag ser dem inte förrän de är precis framför mig – så nära att jag kan ta på dem – och jag måste väja för att inte krocka med dem. Tankarna på tigerhajen är som bortblåsta, för någon meter framför mina ögon glider två magnifika djur i en helt perfekt linje genom min väg. Minnet av de gråvita hajarna mot en klarblå kompakt vägg av Stilla havets vatten etsar sig där, för alltid, fast på min hornhinna.

Lycklig stiger jag åter mot ytan. Upp mot paradiset. Upp till en av Bora Boras magiska stränder.

Där mitt ute i Stilla havet, kring 17:e breddgraden, skjuter cirka 130 öar upp ur vattnet. Öar som tillsammans bildar Franska Polynesien. Öar som i folkmun faktiskt brukar kallas paradiset.

Som i drömmen

Tahiti. Morea. Bora Bora.

Blunda, och bara smaka på namnen. Turkost, kristallklart vatten. En brygga ut i det magiska vattnet. En liten hydda där ute i det turkosa. En varm bris.

Det var så jag föreställde mig öarna där mitt ute i Söderhavet. När vi landar inser jag att det är precis så. Lite som taget ur en annons för bröllopsresor, lite som ett ställe som James Bond skulle åka till om han åkte på semester.

Makalöst vackert

Morgonen därpå går vi längs vattenbrynet. Det är tidigt och värmen bränner redan. En våg rullar upp 28-gradigt vatten som sköljer våra fötter. Jag kan inte riktigt komma över känslan att vi går omkring i en tavla. En promenad i ett perfekt landskap.

Det är så vackert att det nästan är fånigt och det spelar egentligen ingen roll vad jag skriver för att beskriva atollens skönhet.

Så, jag ger upp att försöka förklara. Jag sjunker ner i hängmattan som hänger uppspänd mellan två palmer i stället. Hängmattan och jag blir ett. Timmarna blir till dagar.

Mot pärlfabriken

Sista dagen i paradiset ska jag åter ner under ytan. Jack, som jag träffade dagen innan, har frågat om jag ville följa med honom och plocka upp ostron åt en av öns pärlfarmar.

– Fiska pärlor? Inga problem! tindrade jag.

Och nu sitter vi båda i den lilla kanoten på väg ut mot havets dyrgripar. Väl framme tippar jag över relingen, ner i det blå. Och njuter lite extra eftersom jag vet att jag snart sitter på ett plan mot ett kallt Sverige.

Jag dyker sakta ner i pärlfabriken.

På båda sidor om mig hänger ostron upphängda i prydliga långa rader. Jag sneglar upp mot Jack. Han kommer mot mig och pekar på en av raderna av ostronen. Hans hår står åt alla håll och kanter. Masken sitter lite för tajt och formar hans ansikte till ett härligt uttryck.

Ostron på rad

Han älskar sitt jobb som pärlfiskare. Jack berättade det för mig i kanoten ut, och jag ser det tydligt nu.

– Att vara i vattnet gör mig fri.

Vi sliter loss en ranka med ostron. I snart två år har de hängt här och spisat plankton. Ett litet runt snäckskal har av vattnet tagit form och under åren slipats till havets diamant.

Nu är pärlan redo att skördas.

Jack har redan fått loss två rankor, själv sliter jag med mitt första lilla ostron när det blivit dags för att gå upp till ytan för luft.

Ner igen, nya rankor. Det är en verkligt fascinerande fabrik, nästan som en vingård under vatten, tänker jag när jag åter stiger mot ytan.

Upp och ner

Vi dyker där, jag och Jack. Tysta. Med varsitt leende. Jag glömmer tiden, njuter, kanske till och med vill glömma den. Ner under ytan, upp efter luft. Ner igen. Det varma vattnet smeker under ytan, solen bränner ovanför.

Så hinner tiden ofrånkomligen upp oss.

Det är dags att åka hem nu. Dags att lämna det underbara. Men ett sista dyk hinner jag med. Så tar jag ett djupt andetag och sjunker neråt. Sakta.

Och friheten omfamnar mig igen.

FAKTA

Guide/Tahiti

Åka hit

Att ta dig till Tahiti från Sverige innebär en rejäl resa på cirka 30 timmar. Flyg via Paris och Los Angeles till Papetee som är huvudort på Tahiti och huvudstad i Franska Polynesien. Prisexempel 12900 kr t/r med Air France i januari.

Sök flyg i Destinations bokningstjänst

Från Papetee kan du sedan flyga vidare till de olika öarna med inrikesbolaget Air Tahiti. Prisexempel för sträckan Papetee till Bora Bora är 1750 kr enkel väg.

www.airtahiti.aero

Det går även att åka båt mellan öarna, då ofta med något av fraktfartygen som tar med passagerare. Eftersom Franska Polynesien breder ut sig över en sträcka som motsvarar Stockholm till Madrid kan det dock ta lite tid att komma fram.

www.aranui.com

Bo

Boende finns i alla dess former från billigt B&B till lyxhotell du bara kunnat drömma om för tiotusentals kronor natten. Vill du bo billigt så satsa på atollerna Fakarava eller Rangiroa där det finns massor är små familjära B&B. Är det totallyx du är ute efter ska du bege dig till Bora Bora en knapp timmes flyg från huvudön Tahiti.

Budget: Familjeägda Tokerau Village på Fakarava är ett prisvärt alternativ. Endast fyra bungalows gör det väldigt genuint och mysigt. Priset för en bungalow ligger på cirka 750 kr per natt inklusive frukost och middag.

E-post: [email protected]

Mellan: Club Bali Hai är ett litet prisvärt alternativ på on Moorea som ligger 45 minuter med båt från huvudön Tahiti. Priserna börjar på cirka 1300 kr inklusive frukost.

Tel: +689 56 13 68.

Lyx: Bora Bora Pearl Beach Resort. Galet vackert hotell på en liten ö strax utanför Bora Bora. Det här är lyx i alla dess former. Från 4900 kr för ett dubbelrum, och 6100 kr om du vill ha en over-water-bungalow.

www.bora-bora-resort.org

Mer info:

www.topdive.com

www.tahiti-tourisme.com

www.gauguinspearl.com

Pärlan bor i ett större ostron

Pärlor daterar ända tillbaka till 4000 före Kristus vilket gör att pärlor räknas som världens äldsta ädelsten.

En äkta pärla skapas av att ett sandkorn eller liknande hamnar mellan manteln och skalet på ostronet. Om det inte klarar att stöta bort föremålet kapslar ostronet i stället in det i flera lager av pärlemor och en pärla har skapats.

Nu för tiden kommer de allra flesta pärlor från odlingar. Först odlas ostronen i tre år och sedan lägger man i en bit av manteln och skalet från en annan mussla i ostronets pärlficka. Musslan börjar då tillverka ett nytt skal kring det främmande skalet. Efter 45 dagar hängs ostronet upp i en tråd i vattnet i två år . Därefter kan pärlan skördas. Sammanfattningsvis är alltså en pärla ett litet ostron som bor i ett större ostron.

Länder där du hittar pärlor:

Franska Polynesien, Cook-öarna, Mexiko, Sudan, Bahrain, Filippinerna, Fiji, Australien, Nya Guinea.

Mer info:

www.pearl-guide.com

1 av 13

Bildspel från Tahiti!

Daniel Ohlsson/text & foto