Fiesta Argentina!

...och du är alltid bjuden

1 av 4 | Foto: MARIA PETTERSSON
¡Qué bueno! På en vanlig hemmafest bjuds man på ett halvt kilo grillbiff, fläsk och kyckling plus grillad inälvsmat – det godaste enligt många argentinare.
RESA

Bjud in dig själv på en grillfest i Buenos Aires.

Det tipset ger argentinare till svenska turister.

Allt som behövs är en flaska vin och en kommentar om att vi svenskar använder den förbjudna T-spriten.

Det är lördag och Buenos Aires doftar av sol och brinnande trä. De turister som har vaknat i den bohemiska stadsdelen Palermo strosar omkring bland utomhuscaféer och små butiker.

Själv är jag på väg till Antonio, en liten kött- och grönsaksbutik med handmålade skyltar och ett badkar fullt med äppen. Ryktet säger att det bästa köttet i stan finns här och i dag har de lovat mig en grillfest, eller asado som det kallas.

Att bjuda in sig själv är inte så märkligt som det låter. Tvärtom är det ett riktigt bra turisttips. Grillfester är nämligen argentinarnas stora stolthet och de visar gärna obildade turister hur festen blir biff.

– Bra virke är ett krav, säger Ignacio Ramon Herrero, medan han lägger kolbitarna i grillen på terassen ovanför butiken.

Egentligen använder den argentinske grillmästaren riktigt trä, men om grillningen sker på arbetstid är det okej att fuska, tycker han.

Smugglade kött i kläderna

Presentvinet serveras i plastglas och medan vi väntar på att elden ska förvandlas till glödande kol dricker vi rött och filosoferar om bästa sättet att grilla.

Jag berättar om första gången min sambo besökte Sverige och smugglade med sig argentinskt kött ”till svärmor” mellan mina kläder. Efter den 18 timmar långa resan upptäckte han att mamma bara hade en rostig grill och några kolbitar att erbjuda ”grillaren från Argentina”, varpå han försvann in under trädgårdsgranen för att leta virke.

Mamma hämtade t-spriten, men just som hon skruvade upp korken sprang min sambo ut ur granen och skrek ”Noooooo!”.

Efteråt var han helnöjd med att ha lyckats rädda köttet.

Ignacio börjar gapskratta – åt mamma!

– Din mamma måste komma hit, så att jag får lära henne grilla, säger han och lägger på tjocka röda biffar biffar.

Vin öppnar dörrar

Det låter extremt, men i Argentina tas grillningen på stort allvar. Under de senaste åren har landet genomgått stora prisstegringar och före senaste valet gick självaste presidenten ut och förbjöd export av kött under några veckor – allt för att de interna priserna skulle minska. Att äta kött – inte minst grillat kött – betraktas i det närmaste som en mänsklig rättighet i Argentina.

Med en chorizo mellan två brödskivor – grillningens inofficiella förrätt – tar jag en taxi till parken Saramiento. Hit åker hundratals argentinare om helgerna för att grilla under klarblå himmel. Min plan är att bjuda in mig.

– Om du bara har med dig ett par flaskor vin kan du bjuda in dig hos vem som helst, säger Alexis Caavedra och erbjuder en köttbit.

Förbereder i timmar

Det här är en av Buenos Aires största parker och här hittar du såväl män i gauchohattar som fotbollsspelande barn som drömmer om att bli proffs i Europa. Eftersom det ligger lite avsides kommer nästan inga turister hit och argentinarna bubblar nästan över av möjligheten att få visa sin grillfärdighet.

Det brukar räcka med att nämna ordet t-sprit, så kommer en hel klunga ”grillare” som ska visa hur du gör och som insisterar på att du ska smaka just deras kött.

– Ska du inte smaka? trugar Alejandro Tombolini, en grillare i gaucho-hatt som stolt visar upp de tjocka biffarna.

– Sätt dig ned, så serverar jag dig.

Han har varit här i flera timmar och förberett. Under köttet ligger ett täcke av svagt glödande kolbitar. Alejandro har även köpt den dyra inälvsmaten som mage, lever och njure, som anses tillhöra det mest exklusiva du kan få i grillväg.

– En gång grillade jag grisfötter i sju timmar. Det glömmer jag aldrig, säger han stolt.

Lite längre bort sitter några unga killar och dricker den italienska spriten fernet blandat med cola. De lovar att alla svenskar som kommer ska bli bjudna på grillfest.

– De behöver inte ens ha med sig vin, säger de.

– Åtminstone inte om det är tjejer. Kommer killar får de nog ta med sig vin.

Lyxiga köttkrogar

På kvällen är det bästa att gå på lyxiga köttrestauranger. Favoriten är La Caballeríza, en restaurang som finns i alla stadsdelar och som liknar ett slags hem för gauchos som förvillat sig in i tolvmiljonersstaden.

Väggarna liknar spiltor och maten serveras på träbrickor.

Men ”grillarna” är moderna kockar i vita kläder och servitörerna pratar flera språk. Doften av grillat kött och chimichurri, salsan av paprika, tomat och vitlök som läggs på köttet tillsammans med den färska salladen av ruccola, soltorkade tomater och parmesan ger en känsla av vilda västern och italiensk sommar på samma gång.

Ett tips är att smaka det vegetariska alternativet sötpotatis, paprika, aubergine, lök, pumpa och champinjoner – allt tycks bli gott när det är grillat.

FAKTA

Gör din egen chimichurri

Till salsan behöver du:

½ dl olivolja

½ dl vinäger

½ dl finhackad lök

1 tsk finhackad vitlök

¼ dl persilja

1 tsk mald chili

1¼ tsk salt

1 tsk svartpeppar

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och låt stå ett par timmar för att det ska ge smak.

Buenos Aires bästa biffställen

1. Cabrera

Ligger i mysiga stadsdelen Palermo och är en av de populäraste grillrestaurangerna i Buenos Aires. De använder kött från Antonio. Men kom ihåg att boka bord i förväg!

Adress: Cabrera 5099.

2. La Caballeriza

En kedja, finns bland annat i Palermo Hollywood på Juan B Justo 1599, i Puerto Madero på Alicia Moreau de Justo 580, eller i Recoleta på Vicente Lopez 2024. Finast utsikt har du i Puerto Madero, där du ser ut över den lilla hamnen.

3. La Candelaria

Hotell och restaurang en timme från Buenos Aires, är kanske den bästa av alla sett till helheten. Maten är helt fantastisk och naturen liknar en sagobok.

TIPS! Åk till en Estancia, det vill säga en gammal bondgård som har gjorts om till pensionat och där man i ett all inclusive-system kan frossa i grillat.

Prova grillat i de små kioskerna som finns i hamnen i Buenos Aires, alldeles vid Puerto Madero, som både lockar hamnarbetare och kostymklädda direktörer.

Guide/Buenos Aires

Åka hit

Paket: Flera svenska arrangörer säljer paketresor till Buenos Aires men alla använder reguljärt flyg. Det går inga direktflyg från Sverige, räkna med minst 24 timmars restid. Prisexempel en vecka från 12 854 kr/person för del i dubbelrum i mars (Inca Tours).

På egen hand: Endast flyg från cirka 8 000 kr t/r med SAS/TAM eller Lufthansa, Finnair/Iberia och Air France.

Sök flyg och hotell på bokaresa.destination.se

Bo

Budget: Wilton Hotel (Avenida Callao 1162) enkelt trestjärnigt hotell mitt i affärscentrum, pris från 630 kr.

Mellan: Design Suites Buenos Aires (Alvear Marcelo 1683) . Snyggt, nytt och prisvärt i centrum, pris från 850 kr.

Lyx: Malabia House (Malabia 1555) – litet designhotell i trendiga stadsdelen Palermo Soho. Pris från 1 900 kr.

www.malabiahouse.com.ar

Ladda ner resguide till Buenos Aires!

Kolla in specialsidan om Argentina och läs fler artiklar.