Övernatta i ett hotell av salt

På Bolivias högplatå ligger en märklig saltöken

1 av 2 | Foto: PETER GRENSUND
Bolivias vita guld, saltet, bildar spännande mönster när det torkar i solen uppe på högplatån. Mitt i saltöknen ligger hotellet Hotel de Sal Playa Blanca. Där erbjuds ett boende som liknar det på ishotellet i Jukkasjärvi - fast byggt av salt istället för is.
RESA

Tänk Jukkasjärvi. Tänk hotell. Tänk is.

För det är samma knarr under skorna här som där. Samma bländande vitgnistrande väggar och golv. Det är bara det att allt är salt.

Och i Bolivia.

Klockan tio på kvällen har visserligen solen slocknat och tryckt ner temperaturen i Norrbottenläge men fler likheter med det kyliga svenska ishotellet finns nog inte.

Här ute heter grannen Vintergatan. Stjärnorna klättrar redan i horisonten och draperar hela valvet, tätt ihoptryckta likt hetsigt stammande blindskrift i glittrande neon. I öster och i norr flammar ljudlösa blixtar och lyser för några tion- delar upp det nyfrusna knapriga salttäcket.

- Det här är unikt. Och vi i familjen Colque har byggt upp hotellet med våra bara händer - utan hjälp från några myndigheter, sa Ruben tidigare på dagen.

Ruben var vår chaufför och buktade lätt utåt av stolthet. Han är en av 20 anställda på Playa Blanca, företaget som ordnar utfärder och övernattningar i den 12 106 kvadratkilometer märkligt platta saltöknen Salar de Uyuni.

Bortom dammiga turistavkroken Uyuni, förbi en hjord av vicuñas (ett slags smärta lamadjur) och männen som skyfflar ihop det vita guldet i högar för vidare transport till landets affärer och restauranger, där ligger Rubens hotell ihoppusslat av salta tegelklossar.

När vi kommer på besök är det regnsäsong och turisterna få. Elen är avstängd - men fladdrande stearinljuslågor ger desto högre vildmarksmysfaktor. Kocken och pastan vi beställde tidigare på dagen körs ut från Uyuni i landcruiser på kvällen.

Fördelarna med att besöka salthotellet under den blöta perioden är två:

Landcruiserfärden ut kunde lika gärna vara i ett litet flygplan. En decimeterdjup saltvattenhinna speglar högplatåns stora tomhet och himmel och gör att upp och ner och luft och mark inte går att hålla isär - illusionen av att flyga är total.

Du kan fritt välja lamafällsbädd bland de 14 dubbelrummen.

De flesta rummen är spartanskt inredda med två sängar, sängbord, några pallar, ett litet matbord - allt i saltblock. Och golvet går i grovkornig stil.

- Det är inte så svårt att städa. Det går att sopa golvet, försäkrar Mabel, en 16-årig sommarjobbare i fleecetröja, keps, träningsbyxor och jympadojor som har svårt att få tiden att gå när turisterna inte kommer och elgeneratorn står still (ingen tv).

Men behåll skorna på, råder hon. För särskilt sandstrandigt känns det inte för fötterna att gå på ökensalt.

Bara ett 50-tal meter bredvid Rubens hotell byggs en bungalowby på samma salta tema. Det är svårt att få tillstånd för hotell här ute. Men bungalowbyn ägs av förre vice turistministern och allt går att fixa, upplyser Ruben. Det här är Bolivia.

Guide: Hotel de Sal Playa Blanca

Peter Grensund ([email protected]), Lisa Abrahamsson ([email protected])