42 mil stränder väntar på dig

Ponta Negra i Brasilien - stark utmanare till Thailand

1 av 4 | Foto: LINDA ISACSSON
Ponta Negra ligger strax söder om Natal i nordöstra Brasilien.
RESA

Bad i stillsamma små sötvattenlaguner.

Eller i skummande salta vågor, perfekta för surfare.

Ponta Negra i Brasilien är en stark utmanare till Thailand. Men hittills har bara ett fåtal svenskar hittat hit.

Några kilometer söder om Natal, i nordöstra Brasilien, ligger Ponta Negra.

Stranden här är en av landets populäraste och det är hit brasilianarna själva åker på semester. Det tropiska klimatet lockar och flygtiden från storstäderna Rio de Janeiro och Sao Paulo är endast tre timmar.

Tidigare var italienare och portugiser de enda européerna här. Men sedan två år tillbaka har även vi frusna nordbor hittat hit.

Ponta Negra har dock inte präglats märkbart av den ökande turismen från Europa. Atmosfären är härligt brasiliansk och man finner inga inplastade menyer på tyska och svenska.

En dag på stranden i Ponta Negra är ett äventyr. Den är alltid full av liv och bjuder på en härlig mix av människor, musik och kulinariska upplevelser.

För brasilianarna är stranden ett andra hem och det är här allt händer. Familjer umgås, barn leker och många av de lite äldre ungdomarna surfar i de höga vågorna.

Från de små kioskerna, så kallade barragas, ljuder medryckande tongångar, samtidigt som strandförsäljarna drar runt sina vagnar och säljer färsk frukt och caipirinha.

Den läskande drycken caipirinha görs på det lokala brännvinet cashaca och blandas med socker, krossad lime och is. Det går även att köpa mat på stranden. Med hjälp av plåtburkar, fyllda med glödande kol, grillas nyfångad fisk och skaldjur.

Det kostar bara ett par kronor och smakar underbart.

Vill man besöka lite stillsammare stränder är det inga problem. Ponta Negra omges av 42 mil stränder, valmöjligheterna är många och man tar sig lätt längs kusten med lokalbuss eller hyrbil - eller så kallad beach buggy.

Buggyturer är populära. Chauffören bränner upp och ner i de enorma sanddynorna och stannar till för bad vid insjöar med sötvatten.

Missa inte stoppet där man kan åka linbana rakt ner i vattnet. Men var beredd på att det kryllar av buggys i området och ni kommer inte att bli ensamma på turen.

Strandpromenaden i Ponta Negra kantas av trevliga restauranger och barer. Nattklubbarna däremot är ganska tråkiga.

Besök i stället någon av de "brassefester" som anordnas på stranden. Här kan du dansa samba eller forró natten lång. Forró härstammar från amerikansk country & western och är mycket populärt i regionen.

Under andra världskriget upprättade amerikanerna en flygbas i Natalprovinsen. Soldaterna bjöd in brasilianskor till sina fester och i umgänget dem emellan utvecklades en erotiskt laddad dans med snabba steg.

Festerna var "for all", men i brasilianarnas mun blev det forró och därmed uppkom namnet på den musikstil som utvecklades ur dessa sammankomster.

Ponta Negra är ett fantastiskt semestermål, men stanna inte här hela tiden. Regionen Rio Grande do Norte är extremt vacker och bjuder på stora kontraster.

Hyr en bil och åk ut på landsbygden och till några av de små kustbyarna. Du kommer inte att ångra dig.

Linda Isacsson ([email protected])