Plusguide: Ponta Negra

RESA

Därför: Tropiskt, exotiskt och vackert. God mat och medryckande musik. Dessutom billigt.

Bästa tid: Oktober–april.

För vem? Passar egentligen alla åldrar, kanske allra bäst för romantiska par.

Absolut inte: Glöm inte solskyddsmedel, inte ens när det är mulet. Solen är extremt stark, använd solkyddsfaktor 30–50.

Åka hit

Charter: Hit åker man charter, med Ving, Always eller Fritidsresor. Direktflyg från Arlanda, flygtid 13 timmar. Tvåveckorsresa med del i dubbelrum cirka 8 000 kr i november. Flygstol från knappt 7 000 kr.

Reguljärflyg: Reguljärt är det krångligt att ta sig hit. Air Portugal flyger till Recife, 33 mil söder om Natal för cirka 7 500 kr, men kräver övernattning i Lissabon. Varig flyger från Köpenhamn via Rio de Janeiro.

Bo

Gott om hotell, både billiga och lite dyrare. Ett bra medelklasshotell kostar runt 400 kr natten, för ett dubbelrum med frukost. En bra sajt att leta hotell på nätet är:

natal.cybercityguides.com

Äta/dricka:

Här ska man framför allt äta skaldjur. Räkor, hummer, krabba och fisk är billigt och smakar suveränt. En middag kostar runt 100 kr för två. Vinet är dyrt och inte särskilt gott, cirka 100 kr för ett lokalt vin som knappt går att dricka. För 200 kr får du ett enkelt chiliensk vin värt 65 kr på systembolaget i Sverige. Ölen däremot kostar inte mer än 10 kr flaskan och är mycket god.

Tre bra tips:

La Cachette, ett himmelrike för fondueälskare.

Ponta Negra grill, beläget på strandpromenaden. Bäst på grillat. Mycket god och prisvärd mat.

Cipo Brasil, coolt ställe längs strandpromenaden med goda caipirinhas för 12 kr styck.

ra/uppleva

Det mesta kretsar kring de milslånga stränderna. Ponta Negra ligger vid Atlantkusten och vågorna är stora vilket uppskattas av surfare.

Hyra bräda kostar ungefär 15 kr/timme.

Tre bra tips:

Buggytur. Kostar 1 200 kr med guide och man ryms fyra i bilen. Man åker i sanddynor, badar i laguner och tittar på fruktodlingar. Ett kul stopp på buggyturen är linbanan som man får åka för 10 kr rakt ner i vattnet.

Hyr egen bil. Kostar cirka 450 kr/dygn med full försäkring. Kul att kunna ta sig inåt landet en bit och stanna till i någon av de små jordbruksbyarna.

Gå på fotbollsmatch i Natal. Visserligen har Natal bara division 2-lag men fotbollsmatcherna här är folkfester med dans och samba på läktarna. Det är en upplevelse att trängas bland de riktiga entusiasterna på Machadã-stadion.

Ute sent

Många barer och en del diskotek men det är inte för nattlivets skull man åker hit. Byn Pipa cirka elva mil söder om Ponta Negra är det bästa stället för party. Dit kan man åka buss för 30 kr.

Skulle man trots allt vilja gå på klubb i Ponta Negra så är det Chaplin och Taverna Pub som gäller.

Shoppa

Hit åker man inte för att shoppa. Elektroniken är dyr, märkeskläder och märkesprylar likaså. Dessutom är utbudet dåligt och alla köpcentrum urtråkiga. Ska man shoppa något här är det sockerrörsbrännvin (tolv kr för en liter) och fotbollströjor.

Bad/natur

Ponta Negra ligger alldeles vid ekvatorn. Klimatet är tropiskt och för den som gillar sol och bad kan det knappast bli bättre. Här finns underbara stränder och kristallklart vatten.

Tre bra tips:

Ta lokalbussen och upptäck Ponta Negras storslagna natur och 42 mil stränder!

Insjöarna norr om Ponta Negra, små, stillsamma laguner med sötvatten.

Pirangi, fin strand för de som inte gillar stora vågor. Ligger skyddat av ett rev.