Världens största partaj - då gungar Rios gator

1 av 2 | Foto: REUTERS
SAMBAPARAD Festen är i full gång och det börjar bli hett i Rio nu när sambaskolorna dragit ut på gatorna. I natt brasiliansk tid kulminerar festligheterna då de allra bästa skolorna visar upp sig i sina färgglada kostymer.
RESA

RIO DE JANEIRO. Årets karneval har börjat.

Nu väntar fyra dygn fyllda med ohämmad glädje, kättja och berusning.

3 000 soldater svarar för säkerheten.

Från alla håll och kanter hörs medryckande samba. Det är omöjligt att stå stilla när gatorna förvandlas till en enda gungande folkmassa.

- Carnaval! skriker människorna.

Ångande svettiga karnevalsfirare strömmar in och ur barer, diskotek och sambaklubbar.

Det är varmt och fuktigt. Över 30 grader. Öl och sockerrörsbrännvin bjuds mellan främlingar. Flirtiga leenden mellan kvinnor och män.

Krig i slummen

Alla känner rytmen, hettan och glädjen och det är bara att låta sig sugas med. Att det pågår ett krig i Rios slumområden är inget som märks i centrum. Sedan i förrgår har 3 000 soldater intagit Rios fruktade slumområden, favelas. På direkt order av Brasiliens nye president Luiz Lula ska militärerna slå till mot narkotikaligorna som styr i slummen.

Påkostad parad

- Att det är en svår ekonomisk kris och oro i världen är inte heller något skäl till att hålla tillbaka, tvärtom, säger alla karnevalsfirare som Aftonbladets utsända talat med.

Årets parad med alla sambaskolor kommer därför enligt alla bedömare att få högsta betyg och vara påkostad som aldrig förr.

Det är under karnevalen alla klassgränser suddas ut i detta väldiga land där skillnaden mellan de rika och de fattiga är så skriande stor.

Av de tvåtusen som brukar dö under karnevalsdagarna är det flera hundra som mördas. För turister brukar de största riskerna vara trafiken, alkoholen och hivvirus.

Först om tre dygn när fettisdagen övergår till askonsdagen är festen över.

Semlan - ett minne av den svenska karnevalen

Thomas Gustafsson