Gäst hos jaguaren

Följ med Aftonbladet Resa till djungeln i Amazonas

RESA

Efter 25 minuter på Piquirifloden dyker den upp.

Jaguaren vilar skyggt vid strandkanten – stor, fläckig och vacker.

Naturfotografen Jan Fleischmann åkte till ­BRASILIENS ­våtmarks­rike Pantanal för att möta Sydamerikas största kattdjur.

Häng med!

Foto: jan fleischmann
Den unga jaguarhannen klättrar upp i ett träd. Vilken syn!

Känslan är härlig, och jag skriker högre än jag egentligen tänkt för att få de andras uppmärksamhet.

– Onça, onça!

– Inte så högt, viskar min fotografkollega Jeff Rich.

Äntligen vänder vår guide, Oscar de Morales, båten. Han stänger av motorn när vi närmar oss stranden.

Det är i strandkanten som den fläckige jägaren smyger. Den har fått vittring på en apflock och tar ett smidigt språng efter aporna som flyr iväg.

Våtmarksriket Pantanal, som breder ut sig i centrala Brasilien och delar av Bolivia och Paraguay, har en storartad fauna med arter som kajman, tapir, jabirustork och den stora gnagaren kapybara, men den som de flesta hoppas få se kallas onça pintada – jaguaren.

–Såg ni verkligen en jaguar i dag? undrar den tyske naturfotografen Berndt Fischer.

Han har i en vecka försökt få en bild på jättekatten. Utan att lyckas.

Vi har bättre tur när vi dagen efter fortsätter äventyret. Vi startar i gryningen och glider genom den mjuka dimman som ligger över floden. Jag tar lite fina bilder på vattenblänket och vinkar till några brasilianska fiskare när fotografen Charles McRae från Kalifornien plötsligt säger:

– Där är den!

Han har funnit en jaguar. Den gömmer sig bakom några grenar innan den klättrar upp i ett träd alldeles framför oss. Plötsligt hoppar den ner från trädet och fångar en fågel. Efter att snabbt ha ätit upp sin frukost lägger den sig för att vila. Jag måste resa mig upp för att kunna se den skygga katten som smälter perfekt in i grönskan.

Synen är obeskrivlig.

Följande morgon vaknar jag upp till vrålapornas högljudda konsert. Först väntar några timmars jeepsafari, innan vi fortsätter vår resa till fots genom sumpmarkerna.

Följ med till Amazonas!

Läs också:

Text och foto Jan Fleischmann

ARTIKELN HANDLAR OM