Skönt häng i favelan

1 av 3 | Foto: INGELA BENDT
Slappa på den stora terassen på Pousada Favelinhas bed & breakfast. INGELA BENDT
RESA

Brasiliens kåkstäder har länge förknippats med våld och kriminalitet, men nu börjar allt fler upptäcka deras charm.

Att bo i en favela är ett bra sätt att uppleva det riktiga Rio de Janeiro.

Så leta upp en hängmatta, luta dig tillbaka och njut av stadens vardagsliv. Utsikten får du på köpet.

Varsågod, en caipirinha, säger Holger och sträcker fram den brasilianska drinken.

Vi sitter högt ovanför Rio de Janeiros tak på en 120 kvadratmeter stor takterrass och njuter av utsikten. Inte på ett dyrt hotell. Utan längst upp i en av Rios alla klättrande favelas, Pereirao, på taket till Pousada Favelinha, ett bed & breakfast. En ny trend är att bo i en favela, med fantastisk utsikt.

Stället har ett av Rios bästa lägen. Magnifikt. I fonden ligger det berömda Sockertoppsberget och Guanabara Bay och stadsdelarna Larangeiras, Flamengo och Botofago med sina höga hus breder ut sig nedanför. Utanför ligger havet med alla toppiga öar.

Solen börjar gå ner och sveper in Rio och havet i gul-rosa. Det skramlar i köket, någon håller på att göra mat.

– Vi var först med att öppna ett hostel i en favela, säger Holger Zimmerman, som är tysk och bor här delar av året. Det var hans exfru, brasilianskan Andreia de Silva Martins som hade släkt här i favelan.

– Vi köpte ett litet hus på tomten högst upp, rev det och började bygga.

Inget pang-pang

Stället öppnade 2004. Här finns än så länge fyra dubbelrum med badrum och balkong, plus en sovsal. Utanför köket och vardagsrummet går en balkong längs med huset. När man äter sin frukost ser man ut över Rio.

Men. Att bo i en favela? Är inte det farligt?

Guds stad, Ciudad de Dios, så hette favelan i Rio där författaren Paulo Lins växte upp, han som skrev boken som blev film. Vi minns våldet, knarket och kriget mellan knarkhandlare och polis. Men den som hoppas se droghandel, skottlossning och smattrande helikoptrar på nära håll blir besviken.

Skottlossning är annars fortfarande vanligt i de flesta favelas.

– Nej, här i Pereirao är tryggt nu och inget att oroa sig för, säger Holger. Då är stranden på Copacabana farligare. Här är fredligt sedan flera år. Du lever mitt i en favelas folkliv, det har en helt annan kvalitet än att bo på hotell.

Många trappor

Favelinha betyder lilla kåkstaden. Det bor uppåt 2 000 människor i Pereirao. Här är tyst och stilla långt ovanför Rios tröttsamma trafik. Fågelkvittret hörs från djungeln och blandas med människornas röster. En tupp gal och en hund skäller ihållande någonstans bland de branta gränderna och de vindlande trapporna som leder hit upp.

Det är rätt jobbigt att gå uppför alla trappor från favelans nedre ingång vid stadsdelen Larangeiras, där tunnelbanan finns vid Lago de Marjado. Husen ligger tätt nästan ovanpå varandra. Folk rör sig upp och nerför trapporna, barnen hejar och äldre män sitter på pallar och tittar.

Det går också att komma in ovanifrån, från konstnärstadsdelen Santa Teresa.

– Gäster hittar hit från hela världen. Invånarna har blivit vana vid turister.

Modellen en sevärdhet

Många kommer också för att se Morrinho, en modellfavela på 320 kvadratmeter med hus gjorda av tegelstenar, med butiker, barer och sjukstuga, ja allt som finns i en favela.

Några killar började detta fantastiska bygge, som blivit en sevärdhet, på lek. Då var det fortfarande våldsamt och de lekte krig mellan olika knarkgäng med gubbar av legoklossar där de band fast AK-47-or. Det hela blev upptäckt av en filmare och med tiden byggdes en modell på konstbiennalen i Venedig. I dag har det blivit ett socialt projekt för hela favelan, med olika aktiviteter.

Det känns lyxigt att få sitta och se solen sänka sig och sippa på en drink. Snart faller mörket och staden nedanför pulserar och glittrar.

– Ska du med? frågar Adam från England, en av gästerna.

Det är lockande att sitta kvar, men Rios intensiva nattliv finns runt hörnet. Häruppe i Santa Teresa kan man gå på flera barer och restauranger. Eller ta sig ner till Lapa med sitt galna nattliv, inte bara på sambaklubbarna, utan även på gatorna som liknar en jättelik klubb.

Från 140 kr/natt

Pousada Favelinha ligger på Rua Antonio Joaquim Batista, Morro Pereirada Silva. Dubbelrum 300 kr/natt. Säng i sovsal 140 kr/natt. Frukost ingår. Middag kan beställas.

E-post: [email protected]

Fler boenden i Rio de Janeiro:

Budget: Hostel Jucati är ett budgethotell i närheten av Copacabana. Prisexempel 518 kr/natt för dubbelrum i december. Adress: Rua Tenente Marones de Gusmao 85.

Mellan: California Othon Classic är fyrstjärnigt, ligger vid Copacabana och är inrett i 40-talsstil. Prisexempel 934 kr/natt för dubbelrum i december.

Adress: Av. Atlântica, 2616.

Lyx: Rio 180° Suites & Cuisine är ett femstjärnigt hotell med häftig utsikt över stan. Ligger i Santa Teresa-distriktet. Prisexempel: 1 895 kr/natt för dubbelrum i december. Adress: Rua Dr. Júlio Otoni, 254.

ARTIKELN HANDLAR OM