Isla de Margarita - Karibien på liten budget

30 grader året runt - och nästan lika varmt i vattnet

RESA

ISLA DE MARGARITA

Karibien blir allt mer inne som semestermål, även om många öar är väl dyra för resenärer med tunn plånbok.

Men på nya charterön Isla de Margarita är prisnivån ungefär en tredjedel jämfört med grannön Aruba.

Foto: JOHAN ÖBERG
Playa del Agua är Isla de Margaritas mest kända strand. Ön, som tillhör Venezuela men som ändå brukar räknas till den Karibiska övärlden, är ett av höstens alla nya charterresmål. Här äter du en tallrik jätteräkor för 80 kronor efter en dags snorkling eller vindsurfing i de turkosblåa vattnet.

Klimatet på Isla de Margarita, Venezuelas största ö, är i det närmaste perfekt för semester – 30 grader varmt året runt och nästan lika varmt i vattnet. Stora delar av ön är kaktustäckt öken och bara den östligaste fjärdedelen är tropiskt grön.

Snälla vågor

Här finns flera av de bästa stränderna med Playa El Agua i spetsen. Flera kilometer med fin vit sand, kantad av kokospalmer, långgrunt och snälla vågor.

Självklart ligger turisthotellen tätt när förutsättningarna för solsemester är så bra. Många av dem satsar på all-inclusive, men det finns mindre och ibland betydligt charmigare hotell där endast frukost ingår. Det ger dig chansen att njuta av nyöppnade ostron på stranden, pinfärsk fisk och jätteräkor på restaurangerna eller varför inte en rejäl hummer, fångad i vattnen runt de venezuelanska korallöarna Los Roques, en timmes flygresa från Margarita.

Shoppa skattefritt

Venezuelanerna själva kommer till Isla de Margarita främst för att shoppa. Varor är skattebefriade och det gör priserna 15-20 procent lägre än på fastlandet. Men som svensk är det inte kapitalvaror man ska lägga pengarna på – de kostar inte mer hemma – utan det superba utbudet av intressanta utflykter.

Turkost vatten

Korallatollerna Los Rocques har flera dykplatser med mycket gott rykte. Dem kan man dock inte testa på en dagsutflykt – men snorkla hinner man och njuta av klart turkost vatten.

Snäppet häftigare är turerna till fastlandet – Orinocoflodens delta med sina indianer, djungel och vilda djur eller La Gran Sabana med sina mystiska uråldriga taffelberg. Från ett av dem störtar världens högsta vattenfall, Salto Angel, ner hela 978 meter.

Johan Öberg ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM