Flygbolaget KLM startar flighter till rymden!

Skjuter upp turister från karibisk ö – för halva priset

Bara en passagerar plus pilot får plats i KLM:s rymdflygplan.
RESA

Kampen om rymdturisterna hårdnar allt mer.

Richard Branson och hans Virgin Galactic har nu fått en utmanare i form av holländska flygbolaget KLM.

I januari 2014 skjuter bolaget upp sin första rymdturist från Curacao i Karibiska havet.

Det är ett omfattande samarbete som ligger bakom KLM:s rymdsatsning.

Två holländska entreprenörer på den populära semesterön Curacao driver företaget Space Experience Curacao som i sin tur beställt det tvåsitsiga rymdplanet Lynx av Xcor Aerospace of Mojave i Kalifornien.

Bara du och piloten

KLM:s planer skiljer sig avsevärt från Virgin Galactics, både när det gäller plantyp och biljettpris.

KLM:s Lynx är tvåsitsigt, enbart med plats för piloten och en passagerare.

Virgin Galactics rymdplan har åtta säten för två piloter och sex passagerare.

Kombinera bad med rymden

Men trots exklusiviteten att få vara ensam med piloten blir priset för en rymdtripp betydligt billigare hos KLM - 95000 dollar (cirka 665000 kronor). Hos Virgin Galactic är motsvarande prislapp 200000 dollar (cirka 1,4 miljoner kronor).

KLM tycker att man har ytterligare en fördel gentemot sin London-baserade konkurrent. Att uppskjutningarna kommer att ske från Curacao gör att bolaget kan erbjuda ett semesterpaket spetsat med en tripp upp i rymden till sina rymdturister. Virgin Galactics uppskjutningsbas i New Mexico, USA, är inte ett lika attraktivt semestermål.

350 miljoner i förskott

Beställningarna till KLM har redan börjat trilla in, men så här långt har bara några få hugade rymdresenärer anmält sig. Hos Virgin Galactic är kön redan lång. 300 personer har anmält sig, något som gjort att bolaget redan fått in runt 350 miljoner kronor i förskottsbetalningar.

Det enda gemensamma för de konkurrerande bolagen är och blir upplevelsen för passagerarna, det vill säga rymdturisterna.

Att få vara med om några korta ögonblick i viktlöst tillstånd samt se jordklotet ovanifrån så som de bara tidigare tagit del av det via astronauters och kosmonauters kameror.

ARTIKELN HANDLAR OM