Endagscharter ska fylla tomma plan

Till Rom över dagen för 695 kr - men allt är redan slutsålt

RESA

Flyg till Rom över dagen för under 900 kronor.

Den svenska rekordsommaren slår hårt mot resebranschen som tvingas till nya grepp.

På måndag startar Fritidsresor endagscharter för att fylla flygstolarna.

Flyget lyfter från Arlanda klockan 06.50 på morgonen och landar i Rom tre timmar senare. Sedan kan man racerturista i stan under dagen innan det är dags att flyga hem till Sverige samma kväll klockan 19.55.

På måndag går de första endagsturerna till Rom. Tjugo resenärer betalar 695 kronor tur och retur för att få hänga med på samma flygplan som Fritidsresors vanliga Rom-resenärer som ska stanna en eller två veckor.

20 platser per plan

Därefter blir det endagscharter även den 2 och 9 september, men då höjs priset till 895 kronor. Antalet platser är begränsat till tjugo och resorna är redan slutsålda.

Fritidsresor kallar den nya given för ”charter”, men det är inte mycket som påminner om det man brukar förknippa med den typen av resor. Mat på flyget kostar extra, ingen transfer ingår utan endagsresenärerna får själva ta sig in från flygplatsen Ciampino till stan, och inga guider möter upp.

– De flesta som åker ner över dagen har inget bagage och vill hellre ta sig in till stan så fort som möjligt istället för att vänta på de som har packning med sig, säger Heléne Jönsson på Fritidsresor.

Kan bli fler resor

Charterjätten testar tre avresor till att börja med. Om intresset är stort kan det bli endagsresor till fler europeiska städer. Och om värmen håller i sig så att researrangörerna måste hitta på nya sätt att fylla flygplanen.

Vilka vill åka till Rom över dagen?

– Jag personligen skulle gärna göra det med min väninna. Annars är målgruppen människor som är vana vid snabba puckar. Jag tror inte att man gör det med barn eftersom två flygningar på samma dag kan vara påfrestande, säger Heléne Jönsson.

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM