5 bästa stränderna i Central- och Sydamerika

Foto: AP
På Copacabana finns massor att göra.
RESA

1. Tulum, Mexiko

På Yucatanhalvön, söder om Cancun och Playa del Carmen, ligger en strand med gyllene sand och karibiskt blått vatten. I bakgrunden finns de världsberömda ruinerna från maya-folket med byggnader från 1000–1400-talet.

Bästa tid: November–maj.

2. South water caye, Belize

Den lilla ön strax utanför staden Dangriga på Belizes fastland är ett paradis för snorklare och dykare. Världens näst längsta barriärrev finns här. Härliga korallstränder och ett fantastiskt marinliv.

Bästa tid: November–mars.

3. Islas los Roques, Venezuela

Långa, kritvita sandstränder med palmer. 20 kilometer korallrev i det kristallklara vattnet – det här är Venezuelas bad- och dykparadis.

Bästa tid: December–maj.

4. Copacabana, Brasilien

Rio de Janeiros berömda strand har många gånger utnämnts till världens bästa stadsstrand. Fyra kilometer lång och full av aktiviteter som fotboll och volleyboll. Nackdelen är kriminaliteten – ta inte med värdesaker hit. Grannstranden Ipanema är mer sofistikerad, liksom den mindre strandremsan Leblon.

Bästa tid: November–april.

5. Salvador, Brasilien

Den här staden ligger i delstaten Bahia i nordöstra Brasilien. På båda sidor om den pulserande stadskärnan breder vackra stränder ut sig. I en mer skyddad vik ligger Porto da Barra. Under veckosluten är det packat med folk här. Vattnet är lugnare och mer lämpat för simning än beacherna som vetter mot öppna havet.

Bästa tid: November–april.

ARTIKELN HANDLAR OM