Nästan slut på solresor till påsk

– men till storstäder och skidorter finns det platser kvar

RESA

Ta kvasten i påsk – de vanliga resorna är nämligen nästan helt slut.

Trots krig och kris i resebranschen finns bara ströplatser och avbokningar kvar.

Dåligt väder och en liten ljusning i Irak-kriget har gjort att många vill till solen över påsk.

– Planen är nästan helt fulla. Den som vill bort i påsk får förlita sig på avbokningar eller enstaka ströplatser, säger Ronny Söder, vd på Fritidsresor.

Ungefär samma situation gäller för Mytravel och Apollo.

– Påsken är ett populärt lov där de flesta resorna bokas tidigt. Och de sista resorna har gått åt snabbt med det dåliga vädret och öppningen i kriget. Sedan har alla arrangörerna skurit ned i programmen i år. Därför finns det färre resor än normalt, säger Agneta Åstrand, informationschef på Apollo.

Endast 27 platser kvar

Från Stockholm har de tre stora charterkoncernerna sammanlagt 27 platser kvar med avresa i påskveckan, när Aftonbladet Resa ringer runt. Läget för Göteborg och Malmö, som har påsklov samma vecka, är ungefär detsamma. De flesta av de platser som finns är dessutom tvåveckorsresor.

Priserna är inte heller fantastiska. En vecka på Turkiets sydkust ospecificerat med avresa från Stockholm onsdag 16 april kostar 2 700 kronor per person, utan garanti för dusch och toalett, enligt Ticket.

Resor till fjällen

Den som vill till storstad i Europa har däremot mycket att välja på. Två hotellnätter i Paris kan du få för 4 050 med Air France med exempelvis Resfeber.

Struntar du i solen blir det enklare. Det finns fortfarande skidresor att få tag i, både i svenska och norska fjällen.

Bo Svernström

[email protected]