Så här vill vi ha vår charter

Sol, bad och vila är viktigast för en lyckad semester

RESA

Den typiske svenska charterresenären vill komma bort från vardagen. Sola, bada och vila upp sig.

Bra väder är det absolut viktigaste för att semestern ska bli lyckad. Det visar en undersökning av svenskens chartervanor.

En fjärdedel av charterresenärerna anger sol och bad som huvudanledning till att de väljer charter.

Åka på charterresa gör ungefär 1,7 miljoner svenskar varje år. Men varför är de färdigförpackade resorna så populära?

Undersökningen, som gjorts av Gallup på uppdrag av resebyrån Ticket, visar att det inte är drömmen om att uppleva något nytt som lockar de flesta - utan snarare att komma bort hemifrån.

Att vädret är så bra som man hoppas och att flyget går i tid är viktigt för svensken. "Allt måste funka, annars blir det en skitresa" är en av rösterna ur undersökningen.

Förväntningar viktiga

Att resan ska motsvara förväntningarna rankas högt när resenärerna ska förklara vad som är viktigt med charter.

- Det verkar som att det handlar mycket om helhetsintrycket och resenärernas egna förväntningar. Att allt fungerar och att hotellet verkligen motsvarar bilden de får av katalogen, säger Jörgen Karlsson, marknadsdirektör på resebyrån Ticket.

Dåligt med charter uppges vara att det är för välordnat och planerat. Att det inte finns något utrymme för spontanitet och improvisation. Saker som kanske inte borde komma som någon överraskning för en charterresenär.

Både älskad och hatad

- Chartern är både älskad och hatad av svenskarna. Det som en del tycker är bäst är också det som är sämst för vissa. De som tycker illa om det välordnade kan vara människor som egentligen inte vill åka charter och bli upplysta om allt, men ändå väljer den formen av resande för att det är billigt och bekvämt, säger Jörgen Karlsson.

Jens O Pettersson