Flexibel resa ny trend

Nu finns ännu ett bolag som låter dig välja reslängd själv

RESA

Större valfrihet och unika reseupplevelser.

Det är några av nyckelorden bakom svenska

resebranschens utveckling just nu.

Även Fritidsresegruppen hakar på trenden och börjar sälja paketresor med reguljärflyg i sitt nya bolag Prisma.

Foto: GETTY IMAGES/PRB
Bali är ett av resmålen i det nya resebolaget Prismas utbud.

Svenskarnas resande har minskat rejält de senaste åren.

För att möta nedgången väljer fler att i allt större utsträckning erbjuda resenärerna semester med reguljärflyg, i stället för färdigpaketerade charterveckor.

- Just den här typen av resor är lika stort som charterflyget i dag. Och vi vill naturligtvis konkurrera även där, säger Jim Johansson på Fritidsresegruppen.

Boende och utflykter

Nya bolaget Prisma, som ingår i koncernen TUI tillsammans med bland andra Fritidsresor, Tema och Sportresor, har funnits i Sverige sedan början av september.

Konkurrenter är till exempel Mytravels bolag Trivsel och nystartade Kuoni, som har samma ägare som Apollo.

Inriktningen är både långresor, som Bali och Söderhavet, och storstäder i Europa. Och precis som en resebyrå ordnar de här arrangörerna hotellrum, flyg och utflykter men längden på resan väljer du helt själv.

Priserna är dagsfärska

- Vi säljer en paketerad resa som är unik för just den beställaren. Vi har inga specifika priser i katalogerna, utan i stället prisindikationer för att man ska få en ungefärlig bild av priserna. Men de är dagsfärska och plockas fram av resesäljarna när du bokar din resa.

Är inte det precis vad en resebyrå gör?

- Jo, men vi är ingen resebyrå i traditionell mening. De sätter aldrig ihop egna resor, utan plockar från olika bolags utbud. Vi är snarare ytterligare en arrangör.

Varför ska man välja att boka med just er?

- Det går smidigt och snabbt. Du slipper sitta och jämföra priserna hos alla flygbolag själv. Sedan är det väl kanske också för priset. Vi ingår i världens största resekoncern, och det gör att vi kan samarbeta för att finna låga priser på resor och kanske främst på boendet.

Jens O Pettersson