Tre gånger dyrare att avboka chartern

Resebolagen skärper villkoren från nästa år

RESA

Nu blir det mer än tre gånger så dyrt att avboka charterresan.

Från och med sommarresorna 2004 skärper charterbolagen sina avbokningsvillkor.

Foto: MARIA ÖSTLIN
Ångrar du dig och vill resa någon annanstans? Se upp med avbokningsreglerna - från 2004 kan det stå dig dyrt.

- Vi har inte ändrat reglerna på tio år. Samtidigt har lågprisflyget helt andra villkor. Vi är helt enkelt tvingade att skärpa våra bestämmelser, säger Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresor.

De senaste fem åren har antalet bokade resor som sedan avbokats fördubblats, enligt Fritidsresor. Bolaget har i dag runt 40 procent avbokningar.

Hård konkurrens

- Vi säljer i princip varannan resa två gånger och måste ha säljare och datorkapacitet för detta. Det blir dyrt och ohållbart i längden. De strängare reglerna är ett sätt att försöka hålla lägre priser, säger Lottie Knutson.

En bakomliggande orsak till de nya reglerna är minskade marginaler och hårdare konkurrens från bland annat lågprisflygbolag med strängare avbokningsregler.

Situationen är likartad för de andra charterarrangörerna. Ving och Always uppger att cirka 40 procent av bokningarna avbokas. Apollo ligger runt 30-35 procent.

De nya resevillkoren gäller till sommarens resor och innebär att du minst blir av med anmälningsavgiften, runt 850 kronor, när du avbokar en resa. Tidigare var anmälningsavgiften bara 250 kronor för en resa för 5 000 kronor. Det har alltså blivit mer än tre gånger så dyrt.

Den andra stora skillnaden är tidsgränsen för när du inte får tillbaka någonting alls. Tidigare var det kortare tid än 24 timmar före avresan - i dag sju dagar.

- Med de nya reglerna vill vi att avbokningsavgiften ska stå i proportion till våra kostnader, säger Joakim Eriksson, marknadsdirektör för Ving och Always.

Flera av charterbolagen lämnar öppet köp i två veckor, STS obegränsad tid fram till 60 dagar före avresa. Men i praktiken har alla en veckas öppet köp eftersom bokningen inte är bindande innan anmälningsavgiften är betald.

Siktar på halvering

För trots de nya reglerna kommer inte charterbolagen åt dem som bokar flera resor och sedan struntar i att betala anmälningsavgiften.

Lottie Knutson är ändå optimistisk:

- Vi hoppas på en halvering av antalet avbokningar.

De nya reglerna påverkar inte de som tecknat avbeställningsskydd: får du ett allvarligt förhinder, får du precis som förut tillbaka pengarna.

Så här mycket kan du få betala...

Prisexempel: Resa för en person till Playa del Inglés med Ving.

...men anmälningsavgiften kommer du aldrig undan

Bo Svernström