Dyrast i Norden att resa från Sverige

RESA

Samma resmål, samma hotell, exakt samma tidsperiod - men flera tusen kronors prisskillnad.

Allt fler charterresenärer har upptäckt att det går att fynda i Norge.

Sommarens sol- och badresor är dyrast i Sverige.

Lottie Knutson.

Tidigare har Göteborg sett en ström av norrmän som har åkt charter till Spanien och Grekland. Nu tycks strömmen ha vänt.

- Prisbilden skiljer sig från land till land. Vi har ju ingen planekonomi för den skandinaviska marknaden och därför är det många faktorer som påverkar resans pris i respektive land, säger Fritidsresors informationsdirektör Lottie Knutson.

Till exempelvis Chania på Kreta är det markant billigare att flyga från Oslo än från Sverige - det gäller sommarmånaderna juni, juli och augusti. Även från Danmark och Finland är det upp till ett par tusen kronor billigare för en familj om fyra, två vuxna och två barn.

Mallorca dyrare

På ett annat, slumpvis valt resmål, Blue Village Estrella de Mar på Mallorca, är det dyrast att åka en vecka från Stockholm, 22 476 kronor - avresor från Oslo, Köpenhamn och Helsingfors är cirka 2 000 kronor billigare.

Norge är ju ett dyrt land. Hur kan prisbilden plötsligt se så ljus ut jämfört med de svenska priserna för sommarens charter?

- Jag har ingen generell förklaring. Men allt från lönekostnader, momser och skatter och diverse flygavgifter påverkar prisbilden. Om vi ser till det totala reseutbudet hävdar vi att det fortfarande är billigare att resa från Sverige, säger Lottie Knutson.

Även hos Ving skiljer sig priserna rejält på vissa resmål under sommaren.

I mitten av augusti är det totalt drygt 2 000 kronor billigare för två personer att åka en vecka till Golden Sands i Bulgarien, jämfört med avgången från Stockholm.

"Loven är olika"

- Det är mycket pengar. Vi har några hundra kunder som rör sig över gränserna och åker därifrån där det är billigast. Vissa helger och skollovsperioder sammanfaller inte i Sverige och Danmark eller Sverige och Norge. Det gör att tillgång och efterfrågan på resorna är olika i respektive land. Den som aktivt söker bästa pris och är villig att välja en annan avgångsort än den "naturliga", kan spara en hel del pengar, säger Susanne Krutrök, informationsdirektör på Mytravel.

Flera resenärer har också hört av sig till Aftonbladet Resa och klagat över prishöjningarna på resor till Bulgarien i sommar.

Brittis Ek, 38, Helsingborg, har åkt till den bulgariska Svartahavskusten varje sommar sedan 1988.

- Resebyråerna marknadsför ju Bulgarien som ett så billigt semestermål. Men trots att standarden på hotell och service är mycket lägre än på chartermål kring Medelhavet, så är resorna nästan lika dyra.

3 000 till Bulgarien

- Men det är värt att leta prisskillnader. För tre veckor till Golden Sands från Stockholm vill Always ha 7 404 kronor för min inkvartering i enkelrum. Samma resa, men med avgång från Oslo, kostar 4 445 kronor. Skillnaden är ju enorm, säger Brittis.

- Vi har prishöjt resorna till Bulgarien med några hundralappar. När efterfrågan är stor så är priset högre, så fungerar branschen. Men höjningarna är små med tanke på att Bulgarien fortfarande är så billigt när man väl är på plats, säger Lottie Knutson.

Sture Olsson