Nästan slutsålt till solen på sportlovet

.. men här finns (kanske) chans till sol

RESA

Det finns fortfarande några ströplatser kvar till sol och bad på sportlovet.

Men inte många.

Resa har kollat bokningsläget - och tipsar om knepen för att få biljetter.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Solresorna inför sportlovet är snart slutsålda. Men det finns fortfarande chanser att komma till solen - till Egypten till exempel.

- Det är väldigt väl bokat och mer eller mindre fullt till alla långväga destinationer. Det kan gå att hitta platser till Egypten och Kanarieöarna, men det är ströplatser, säger Agneta Åstrand, informationschef på Apollo.

Och det är likadant hos de andra charterarrangörer vi har talat med.

- Det är knökfullt på sportlovsveckorna, säger Martin Wirth, vd för STS Solresor. Det är först när man kommer fram till tisdag och onsdag i sportlovsveckan som bokningsläget blir mer normalt

Jämfört med de senaste åren har sportloven blivit fullbokade ovanligt tidigt i år. Visserligen har researrangörerna mycket färre resor till försäljning i dag än för några år sedan, men sedan i höstas har det varit en större rusning efter resor än på länge. Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresor, talar om 20 procents ökning.

"Bäst på många år"

- Det är det bästa bokningsläget på många år. Det var länge sedan vi kunde sätta upp en "slutsålt" skylt, säger Niklas Zhovnartsuk, marknadschef på Always.

Bra för resebolagen - dåligt för dig. Det börjar faktiskt redan bli hög tid att boka till påsklovet.

- Som det ser ut nu börjar även påsken bokas upp. Det verkar som ett uppdämt resbehov kommer fram. Vill man ha lite att välja på och vara säker på att komma iväg, då är det dags att boka, säger Niklas Zhovnartsuk.

Men det finns ett sätt att komma åt biljetter redan under sportlovet.

Res från "fel" stad

Skolorna har ju ledigt olika perioder, från vecka sju i Västsverige till vecka tio i norra Sverige. Hittar du inga resor från Göteborg, prova att söka på resor från Stockholm eller Malmö, som har sportlov under andra veckor. Dels blir utbudet bättre, dels slipper du sportlovstillägget på upp till 800 kronor per person. En familj med två vuxna och två barn sparar in 3 200 kronor på att resa från "fel" stad. Det räcker och blir över till ett lågprisflyg.

Men ibland hjälper inte ens det.

- Nej, Malmöborna har lärt sig detta. Finns det inga resor från Sturup frågar de efter Göteborg istället. För att hitta fler resor under Malmös sportlovsvecka får man titta på Stockholm. Dit är det för långt för de flesta, säger Martin Wirth.

Det sista hoppet är att folk blir sjuka och avbokar sina resor.

- Det är ju influensatider så här års. Om man ska vara egoistisk kan man hoppas på sista minuten resorna, säger Lottie Knutson.

Hit finns det resor kvar

Vilket resmål passar dig?

Bo Svernström