Vegetarian straffas av charterbolaget

Jenny tvingas betala extra för att hon inte äter kött

RESA

Jenny Hulth, 30, bokade en resa till Cypern med Mytravel och beställde vegetarisk mat. Men trots att flygmat ingår i grundpriset krävdes hon på 75 kronor extra.

En administrativ avgift, hävdar Mytravel, men låter samtidigt allergiker, diabetiker och vanliga köttätare slippa straffavgifter.

Foto: INGRID PLYHM
"Jag fick rådet att beställa diabetesmat eftersom det vanligtvis är mindre kött i den. Så nu är det bara att hoppas - och be om mer bröd och ost", säger vegetarianen Jenny Hulth.

Jenny Hulth säger att hon mest av allt är förvånad över att Mytravel vägrar reducera priset med 75 kronor om hon väljer bort mat helt och hållet.

Hon flyger ofta, både privat och i jobbet, men har aldrig tidigare stött på ett bolag som tagit extra betalt för den vegetariska maten.

- Tvärtom, de flesta har varit väldigt tillmötesgående, säger hon.

- Det är en rent administrativ avgift för att täcka den extra hanteringen, säger Claes Pellvik, marknadschef på Ving, ett av bolagen inom Mytravel.

Allergiker betalar inte

Glutenallergiker och diabetiker behöver däremot inte betala något extra för sin matbricka.

- Från Mytravels sida ser vi det som en gest av goodwill att inte ta ut något extra av dem som av sjukdomsliknande skäl måste ha specialmat. Men om man har gjort ett frivilligt val, eller om det är religiöst betingat, så tar vi ut en avgift.

Jenny Hulth tycker inte att förklaringen håller.

- Jag har varit vegetarian i snart tio år. Om jag skulle äta kött vid enstaka tillfällen så skulle jag bli väldigt dålig. Jag tycker inte att de tar vegetarianers hälsoskäl på allvar, säger hon.

Enligt Claes Pellvik har Mytravels beslut ett inslag av rättvisa.

- Skulle flygbolagen inte ta ut kostnaden av den som beställer vegetariskt så skulle i stället samtliga resenärer få betala. I det fallet tycker jag nog att det är mer rättvist att vegetarianerna får stå för kostnaden.

Extrakostnad blir kvar

Systemet med olika drycker och mat är väldigt komplicerat, enligt Claes Pellvik, och kommer alltid att innebära merkostnader för administration och logistik.

- Och så länge andelen av våra passagerare som vill ha vegetarisk mat inte är större än i dag så kommer extrakostnaden att vara kvar.

Hur många beställer vegetariskt?

- Under fem procent.

Fakta: Så mycket kostar chartermaten

Mytravel tar betalt för maten

Peter Grensund