Härlig sommar - för resebranschen

Rekordmånga resor såldes till fullpris

RESA

Sommaren var toppen.

I alla fall för charterbolagen som sålde rekordmånga resor till fullpris.

Och vintern ser ut att bli lika bra. Till svenskarnas favoritresmål Thailand, Egypten och Kanarieöarna kan det redan vara svårt att hitta resor över jul.

Foto: SUSANNE WIXE
Mexiko är en glad överraskning för branschen.

Den regniga sommaren var fantastisk - för charterarrangörerna. De tre stora bolagen Apollo, Fritidsresor och Mytravel, med Always och Ving, sålde fler resor till fullpris än på flera år.

Vintern verkar inte bli sämre. Hos både Apollo och Fritidsresor går försäljningen mycket bättre än förra året, medan Mytravel hittills bara sett en marginell ökning.

Många resor fullbokade

Redan nu är en stor del av julens resor fullbokade.

- Det finns en del ströplatser. Annars är mitt bästa tips att kika på resor runt och efter nyår, säger Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresor.

- Trots att julen inte ligger så bra är den ändå väldigt bra bokad, det är svårt att hitta platser, säger Apollos informationschef Agneta Åstrand.

Hos Mytravel finns fortfarande julresor till både Egypten och Kanarieöarna. Till de närmare resmålen Cypern, Turkiet och Mallorca är det gott om platser kvar.

Inga överraskningar

Vinterns favoriter är inga överraskningar. Egypten, Thailand och Kanarieöarna ligger stadigt i topp, även om också Mexiko, dit alla de stora arrangörerna åker i år, är populärt.

- Egypten är en vinnare, trots att vi kraftigt ökat utbudet där, säger Agneta Åstrand, Apollo.

- Folk verkar inte tröttna på Thailand, säger Fritidsresors Lottie Knutson. Och Mexiko är väldigt efterfrågat, det är en glad överraskning.

I botten på bokningslistan ligger Marocko både för Apollo och Fritidsresor.

Mytravels informationschef Susanne Krutrök kan inte hitta något resmål som går riktigt dåligt.

- Det är i dag en balans mellan utbud och efterfrågan, säger hon.

Nina Jakobson