Extraavgiften för vegomat tas bort

Charterjätten backar efter Aftonbladets artikel

RESA

Aftonbladet Resa skrev förra veckan om att Mytravel tar ut en extra avgift för vegetarisk mat.

Nu backar resejätten för kritiken och inför samma pris på alla typer av flygmat.

Foto: CECILIA ENHOLM
Mytravel tar bort extraavgiften för vegetarisk mat ombord på flyget. Men snart kommer all mat - vegetarisk eller inte - att kosta 100 kronor på kortare flygningar.

- Vi är inte sämre än att vi tar till oss reaktionerna som vi fått, dels från våra gäster och dels via Aftonbladets artikel, säger Claes Pellvik, marknadschef på Ving som ingår i resekoncernen Mytravel.

Fick betala 75 kr extra

Han hänvisar till den artikel Aftonbladet Resa publicerade den 1 september.

Där berättade vi om vegetarianen Jenny Hulth som tvingades betala 75 kronor för vegetarisk mat när hon bokade en resa till Cypern, trots att alla andra resenärers mat ingick i grundpriset för resan.

Den extra avgiften för vegetarisk mat finns hos både Ving och Always, både på långflygningarna och på de kortare flygningarna inom och nära Europa.

Men nu ska det alltså bli ändring. Från den 1 november kommer Mytravel att ta ut 100 kronor för all mat på sina kortare flygningar, oavsett om det är kötträtter, vegetariska rätter eller om man har religiösa eller medicinska skäl för att äta någon speciell typ av mat.

Kan ingå på långresan

Om man åker på en längre charterresa, exempelvis till Thailand, kommer den vegetariska maten att ingå i priset, precis som den "vanliga" chartermaten.

- Vi har tänkt igenom det här och då kände vi att det var nog bäst och enklast för alla parter att ha samma regler, säger Claes Pellvik.

...men Detur hade bara tekniskt fel

Detur tar inget extra för vegetarisk mat.

Ändå har uppgiften att det kostar 150 kronor dykt upp när man bokat en resa via researrangörens hemsida.

Efter Aftonbladets påpekande ska den felaktiga uppgiften nu tas bort.

Malin Husár