Höstens nya chartermål

21 helt nya länder och öar att resa till

RESA

I höst blir chartervärlden ännu större: 21 helt nya länder och öar.

Aftonbladet Resa har kartlagt höstens charternyheter.

Den mest spännande trenden går västerut, till Karibien och Sydamerika, nu när dollarn blivit billigare. Men det är ingen massturism. De stora volymerna går fortfarande österut, där också de flesta nyheterna finns.

Både västerut och österut reser vi gärna på långdistans. En orsak till detta är att vi reser mer på vintern än vi gjort tidigare.

1 Isla de Margarita, Venezuela

Kombinerar tillbakalutade Karibien och kulturella Sydamerika. Långa och många stränder med sol och bad och surfing. Klimatet går från halvöken till regnskog. Många utflykter, både på ön och till fastlandet. Hela ön är dessutom ett taxfreeområde. Specialiteten är halvädelstenar och rosa pärlor.

Start: 20/11.

Hit åker: Fritidsresor.

Prisexempel: 8 648 kr för en vecka.

Läs mer här

2. Cozumel, Mexiko

Ö utanför Playa del Carmen. Dykning och snorkling är främsta dragplåstren. Intill ön ligger ett av världens största korallrev. Annars är det sol och bad i lugn och ro vid stranden som gäller. Eller en fisketur.

Hit åker: Fritidsresor.

Start: 6/11.

Prisexempel: 11 948 kr, en vecka.

3. Cayo Coco, Kuba

Korallö med sol och bad och dykning som främsta semesteraktivitet. Ett stort korallrev ligger utanför ön, en mil långt. Cayo betyder till och med rev. Här hittar du också mängder med fåglar, särskilt flamingor. Vilda för en gång skull. Lång, vit sandstrand. Endast i kombination med Havanna.

Hit åker: Apollo.

Start: 27/10.

Prisexempel: 12 548 kr, två veckor.

4. Curaçao, Karibien

Största ön i Nederländska Antillerna. Kombinerar sol och bad med naturupplevelser och utflykter, bland annat till huvudstaden Willemstad. Tillbakalutad stämning och inte så exploaterad som många andra öar i Karibien.

Hit åker: Ving.

Start: 5/10.

Prisexmpel: 10 950 kr för tio dagar.

5. Buenos Aires, Argentina/ Punta del Este, Uruguay

Buenos Aires är något av en blandning av Paris, Madrid och New York. Lite elegant, mycket kultur och nutidshistoria. Valutan gör det billigt att leva.

Punta del Este är Sydamerikas mest fashionabla badort. Alla som vill vara något i Sydamerika åker dit. Ok prisnivå tack vara valutan.

Hit åker: Ving.

Start: 1/11.

Prisexempel: 14 950 kr, två veckor.

6. Rio de Janeiro/Buzios, Brasilien

Rio bjuder på klassiskt sydamerikanskt storstadsliv. Buzios ligger 2,5 timmar norrut. Blev känt på 60-talet då Brigitte Bardot badade toppless här. Har kvar mycket från den tiden med mindre hotell och värdshus, ofta inrymda i gamla kolonialbyggnader.

Hit åker: Ving.

Start: 4/11.

Prisexempel: 13 500 kr, två veckor.

7. Porto de Galinhas, Brasilien

En fiskeby sex mil söder om staden Recife. Sol och bad på en 18 km lång strand – eller snorkling vid korallreven strax utanför. Fortfarande levande fiske i byns hamn. Lugn stämning. Utflykter bland annat till Olinda, en av Brasiliens äldsta städer. Fritidsresor har även hotell i Rio Formoso strax söder om Porto de Galinhas.

Hit åker: Always, Fritidsresor.

Start: 27/10.

Prisexempel: 10 448 kr, en vecka med Fritidsresor.

8. Safari, Kenya

Chans att se ”the big five”.

Turen går bland annat genom Aberdares vid Mount Kenya, Samburu, Lake Nakuru National park och Masai Mara. Ges i två varianter, en sjudagars och en kortversion på fyra dagar. Även i kombination med sol och bad på Diani Beach, söder om Mombasa.

Hit åker: STS.

Start: 7/9.

Prisexempel: 15 870 kr, två veckor varav en på Diani Beach.

9. Taba, Egypten

Ökenstad nära gränsen mot Israel. Här möter Sinaiöknen havet i ett dramatiskt landskap. Hav och sol och fina stränder. Men framför allt dykning och snorkling vid korallrev. Lugnt ställe. Utflykter bland annat till fästningen Salh Eldin. Ges bara i kombination med Eilat.

Hit åker: Apollo.

Startdatum: 26/10.

Prisexempel: 4 748 kr, en vecka.

10. Safaga, Egypten

Gammal handelsstad som blivit badort, sex mil söder om Hurghada. Sol och bad och allehanda vattenaktiviteter längs långgrunda ständer. Upplev arabkulturen på marknaden eller i hamnen. Lugn stämning. 1999 hölls VM i vindsurfing här.

Hit åker: Apollo.

Start: 4/10.

Prisexempel: 3 848 kr, en vecka.

11. Kryssning i Röda havet

Stopp i bland annat Aqaba och Petra i Jordanien och Luxor i Egypten. Utgår från Hurghada (bara kombi) eller från Sharm el Sheikh, då man kan välja att bara kryssa eller kombinera med en vecka i Sharm.

Hit åker: Fritidsresor.

Start: 3/11.

Prisexempel: 6 798 kr, en vecka med helpension.

12. Eilat, Israel

En av 90-talets stora turistorter. Utöver sol och bad och party, kan du rida kamel i öknen, åka på jeepsafaris, dyka eller simma med delfiner. Utflykter bland annat till klippstaden Petra i Jordanien. Även i kombination med Aqaba i Jordanien eller Taba i Egypten.

Hit åker: Apollo.

Start: 26/10.

Prisexempel: 3 898 kr, en vecka.

13. Aqaba, Jordanien

Modern badort mitt i det arabiska samhället. Marknader och lokala restauranger. Bra stränder med inhägnade områden. Utflykter till ruinstaden Petra, öknen Wadi Rum och Döda havet. Även i kombination med Eilat.

Hit åker: Apollo.

Start: 26/10.

Prisexempel: 4 548 kr, en vecka.

14. Balapitiya, Sri Lanka

En traditionell lankesisk by mellan Bentota och Hikkaduwa. Sol och bad i Indiska oceanen och mycket lugn och ro. Utflykter till bland annat Kandy, Colombo, Galle, teplantager och kryddträdgårdar.

Hit åker: Apollo.

Start: 13/11.

Prisexempel: 7 648 kr, en vecka.

15. Salalah, Oman

Ligger längst ned på Arabiska halvön, omgiven av milslånga, kritvita sandstränder. Sol och bad i lugn och ro. Under sommarmånaderna drar en fuktig monsun in över regionen och förvandlar öknen till en grönskande oas. Havet är fullt av delfiner och valar.

Hit åker: STS.

Start: 28/9.

Prisexempel: 6 760 kr, en vecka.

Läs mer om Oman

16. Koh Hai, Thailand

En liten lugn ö en dryg timmes bussfärd söder om Krabi. Sol och bad på fina stränder, vacker natur. Lugn och ro gäller här. Inget party eller jätteutbud av restauranger.

Hit åker: Apollo.

Start: 8/11.

Prisexempel: 9 098 kr, en vecka.

17. Trang, Thailand

Sol och bad varvat med båt-utflykter och trekking. Inte lika utbyggt som Krabi, dit man flyger med direktflyg. Räkna med en tillbakalutad semester utan party.

Hit åker: Ving.

Start: 3/11.

Prisexempel: 11 750 kr, två veckor.

18. Nai Thon Beach, Thailand

Ny strand på Phuket. Ligger ca 37 kilometer norr om Karon Beach. Lugn och ganska ostörd. Sol och bad och lata dagar – och kvällar.

Hit åker: Fritidsresor.

Start: 28/10

Prisexempel: 7 798 kr, en vecka.

19. Koh Chang, Thailand

Elefantön, som namnet betyder, är Thailands näst största ö efter Phuket och ligger nära gränsen till Kambodja. Sol, bad och dykning, förstås. Här finns också en av Thailands bäst bevarade regnskogar.

Hit åker: Apollo, Fritidsresor.

Start: 1/11.

Prisexempel: 8 998 kr, en vecka, Apollo.

20. Vientiane, Laos

Huvudstaden vid Mekongfloden är en tillbakalutad stad med 464 000 invånare. Flera tempel att besöka, bland annat Laos nationalmonument Pha That Luang från 1566.

Endast i kombination med Hua Hin och Bangkok i Thailand.

Hit åker: Fritidsresor.

Start: 1/11.

Prisexempel: 12 848 kr, 13 dagar.

21. Dao Phu Quoc, Vietnam

Vietnams största ö. Fortfarande relativt oexploaterad. Sol och bad, mycket lokalt liv, men inga stora sevärdheter. Snorkling, naturupplevelser och djungeltrekking. Ges i kombination med Ho Chi Minh eller en rundtur med bland annat Hanoi, Ho Chi Minh.

Hit åker: Always.

Start: 20/11.

Prisexempel: Inte klart.

http://wwwb.aftonbladet.se/ettor/webb/1941_uetta_a8.html

Bo Svernström