Välj rätt resa - spara tusenlappar

Nu är det rekordrusning inför sommaren

Med tabellens hjälp får du stenkoll på Chania på Kreta, ett av svenskarnas populäraste resmål.
RESA

Charter är hett igen. Och det är till klassiska Kreta och Mallorca vi vill åka.

Men chartern är inte billigast. Det visar Aftonbladet Resas stora prismatch.

Retrotrenden är här, och det gäller även inom resor. Nu vill svenskarna tillbaka till välkända charterorter som Mallorca, Kreta och Cypern. Och vi bokar resor som aldrig förr. Fritidsresor slog nyligen försäljningsrekord, när de sålde 12000 sommarresor på en vecka.

Kreta, Cypern och Mallorca är så populära att man planerar att utöka sina flygningar till dessa orter. Även hos Apollo är det resorna till Grekland som är mest bokade.

Höjda priser under lov

Vid sidan om chartern säljs dessutom fler och fler paketresor, där resebyrån bokar flyg och boende, men du själv får ordna transfer och aktiviteter.

Med en paketresa kan du som resenär dra fördel av att reguljära flygbiljetter håller jämna priser. Då är annars trycket som störst och charterresorna som dyrast.

- Reguljärflyget höjer inte sina priser när barnen har lov, till skillnad från chartern, och därför kan man tjäna tusenlappar. Men man måste boka tidigt, eftersom det inte heller finns några sista minuten-resor, säger Sofia Hagelin, affärsområdeschef på Resfeber.

Populära klassiker

- Att flyga reguljärt är en ganska ny företeelse, i och med lågprisflygets intåg. Och folk har börjat lära sig dra fördel av de låga priserna, särskilt barnfamiljer. Vi märker en tydlig trend där försäljningen till klassiska chartermål som Kreta, Malaga och Mallorca ökar.

Sara Berggren