Kolla, så dyr blir resan – egentligen

För tvåbarnsfamiljen kostar två veckor i Egypten mindre än en vecka i Thailand

Klicka på bilden för att göra den större (öppnas i nytt fönster).
RESA

Runt 50 000 kronor måste du hosta upp om du vill ha två veckors chartersemester med familjen på Kanarieöarna i vinter.

Lägger du på drygt 7000 kronor så kommer ni allihop till Thailand.

Egypten är dock det billigaste alternativet, visar RESA:s granskning av den totala reskostnaden för en tvåbarnsfamilj.

Vi har undersökt hur mycket det kostar för en familj med två vuxna och två barn att semestra i Thailand, Egypten och på Kanarieöarna.

Förutom priset för resa och hotell har vi räknat in kostnader för bland annat utflykter, middagar, glass, läsk och snorkling. Även småutgifter som vykort, porto och vatten är inkluderade. Och givetvis vaccination i de fall det rekommenderas.

Billigast på plats

Thailand visar sig vara överlägset billigast när man väl är på plats. Här blir en vecka 4090 kronor billigare än i Egypten och 8197 kronor billigare än på Kanarieöarna.

Reser man två veckor blir skillnaden ännu större. Thailand är då 8197 kronor billigare på plats än Egypten och 14137 kronor billigare än Kanarieöarna.

Men Thailand och Phuket ligger långt bort. Själva resan med hotell är dubbelt så dyr för en vecka i Thailand jämfört med Egypten.

Om familjen i vårt exempel väljer en vecka på Kanarieöarna i stället för Thailand så sjunker de totala kostnaderna med 14829 kronor. Och en semestervecka i Egypten blir 17672 kronor billigare än motsvarande Thailandsresa.

”Taxi är ett äventyr”

Marielle Larsson.

Marielle Larsson, 28, från Stockholm har varit i Egypten flera gånger både med vänner och familj. Det som lockar är prisnivån, dykvattnen i Röda havet och den annorlunda kulturen.

– Bara att åka taxi är ett äventyr här. Det kan kosta vad som helst, du kan hamna vart som helst och du kan träffa på vem och vad som helst, säger hon och skrattar.

Hon tycker också att resan är relativt kort och priserna på plats låga om man är smart.

– Fråga folk vad saker ska kosta, så slipper du bli lurad eller känna dig dum när du prutar.

Om du vill ta familjen på en riktigt lång semester så kan Thailand bli det billigare alternativet. När du varit borta i drygt tre veckor går Thailand om Kanarieöarna i prismatchen. Du måste dock vara borta nästan två månader i Thailand för att få en billigare totalkostnad för resa än motsvarande tid på budgetresmålet Egypten.

Läs hela prismatchen!

ARTIKELN HANDLAR OM