Europas 10 bästa stränder

Foto: THINKSTOCK
Ornos Beach på Mykonos är bäst, tycker bokningssajten Hotels.com
RESA

Ornos på grekiska ön Mykonos har Europas bästa strand.

Det tycker hotellbokningssajten Hotels.com, som listat sina tio favoritstränder.

1. Ornos, Mykonos, Grekland

Kommentar: Ornos är ett populärt resmål för Europas kändisar och med all rätt då stranden är en av de mest spektakulära i världen. Närheten till den obebodda ön Delos som är fylld av historia gör stranden till en bra utgångspunkt för kortare dagsutflykter.

Mykonos som ö är känt för sitt generösa nattliv vilket garanterar att du inte kommer få långtråkigt.

Bo-tipset: Yiannaki Hotel är ett trevligt boendealternativ nära det fina Marinmuseet och Mykonos världsberömda väderkvarnar.

2. Arbus Beach, Sardinien, Italien

Kommentar: Sardiniens kuststräckor är kända för att vara bland de vackraste i världen och ön i sig erbjuder ett tropiskt klimat likt det man annars finner i den karibiska övärlden. Arbus Beach ligger 60 km nordväst om Cagliari och är en av tio italienska stränder med Blue flag-certifikat vilket innebär gott om naturlig skönhet och kultur.

Bo-tipset: Tarthes Hotel är prisvärt och familjeägt med hög standard.

3. Glicorisa Beach, Samos, Grekland

Kommentar: Med sin mjuka sand och sitt klarblåvatten kommer Glicorisa Beach ta dig med häpnad. Detta är en plats där du återfår harmonin.

Bo-tipset: Proteas Blu Resort som ligger en kort promenad från templet Heraion, helgat åt den grekiska gudinnan Hera.

4. Beach Paceville, S:t Julian, Malta

Kommentar: Paceville Beach är speciell på så sätt att den inte är naturlig utan att den gjordes i ordning till invånarna i staden S:t Julian. Idag är stranden den vackraste och renaste på hela Malta.

Bo-tipset: The Westin Dragonara Resort ligger nära flera sevärdheter som Fort St. Elmo och Arkeologiska Museet.

5. Cala Jondal, Ibiza, Spanien

Kommentar: Ibiza är kanske mest berömt för stora lustjakter, semestrande världsstjärnor och glamorösa fester. Men här finns även stränder av världsklass.

Cala Jondal med sitt turkosfärgade vatten ramas in fint av stora tallar och bjuder på fantastisk utsikt.

Bo-tipset: Palladium Palace Ibiza Resort med närhet till stranden och Ibiza slott som vakar över staden.

6. White Beach, Santorini, Grekland

Kommentar: Santorini är en perfekt utgångspunkt för badutflykter till små gömda paradisstränder. Ett självklart mål är White Beach som verkligen gör rätt för sitt namn med sina ståtliga vita klippor som reser sig mot det klarblå vattnet.

Bo-tipset: Astarte Suites, för att komma riktigt nära stranden.

7. La Grande Plage, Bretagne, Frankrike

Kommentar: La Grande Plage eller ”den stora stranden” är en bred och fin strand. Här finns gott om plats för den som vill breda ut sig och om man tröttnar på strandlivet kan man alltid flanera längs strandpromenaden.

Bo-tipset: Novotel Thalassa Oleron St Trojan är ett mycket trevligt hotell, prisvärt och med gångavstånd till stranden.

8. Playa de Rodas, Islas Cies, Spanien

Kommentar: Playa de Rodas är en naturlig skönhet som erbjuder både klippor och kritvit sand. Det går fina båtturer inifrån Vigo till och från till stranden. Ett perfekt resmål för den som vill kombinera närheten till både stadsliv och hav.

Bo-tipset: Vigo Tryp Galleons, centralt beläget, fyrstrjärnigt hotell.

9. The portet, Teulada, Alicante, Spanien

Kommentar: Stranden The Portet ligger i en av de vackraste delarna av Costa Blanca mellan Valencia och Alicante. Stranden är känd för sin gyllene sand och sitt kristallklara vatten. Här har vattnet format klippgrottor som går att simma in i och där vattnet är så klart att du ser botten.

Bo-tipset: Swiss Moraira Hotel. På hotellets egna restaurang kan du smaka av lokala delikatesserna.

10. Praia de Sao Rafael, Algarve, Portugal

Kommentar: En relativt liten strand men ändå magisk med sin finkorniga sand och spektakulära klippformationer. Hela Algarvekusten bjuder på natursköna bilturer och till Praia de Sao Rafael tar man sig bäst med bil.

Bo-tipset: CS Sao Rafael Suite Hotel erbjuder unik inredningsdesign och havsutsikt, ett riktigt avantgarde hotell bara 500 meter från stranden.

Källa: Hotels.com

ARTIKELN HANDLAR OM