Här är kändisarnas smultronställen

1 av 12
Erik Segerstedt gillar Grebbestad i Bohuslän.
RESA

Alla har vi ställen som har en speciell plats i hjärtat. Resa tog reda på vilka platser kändisarna gillar mest i sina svenska hemlandskap.

Erik Segerstedt, artist, Bohuslän

"Jag kommer från Bohuslän och det finns jättemånga små, fina kustsamhällen där. Ett ställe som jag hängt på mer än andra är Grebbestad. Jag har spelat där varje sommar i elva år med mitt band och då blir det naturligt att jag hänger där några dagar varje år. Det är jättemysigt där och jag brukar äta skaldjur och ha det gott! Man bara solar, badar och har det bra."

Stefan Holm, före detta höjdhoppare, Värmland

"Ja, det har man väl kanske en del, hur mycket vill du ha? Haha. Överhuvudtaget gillar jag Klarälven, att strosa där och ta en glass, det är fint. Vid Wermlands Operan kan man bada mitt inne i stan, annars finns Bomstabaden, Hammarö och åt Kristinehamns-hållet till om man gillar mer öppna ytor. Tossebergsklätten, en liten bergsknalle, på väg upp emot Sunne. Fryksta-höjden i Kil är otroligt vacker. Mårbacka är också ett klassiskt ställe, inte minst om man om man har något som helst litteraturintresse."

Lasse Berghagen, artist, Dalarna

"Min morfar och mormor kommer från Dalarna och mitt paradis på jorden är gården Svärdsjö. Det är en gammal, gammal gård – redan 1647 bodde det folk där. Den håller jag på att renovera från golv till tak nu. Jag har jobbat i över 40 år men nu har jag börjat ta det lite lugnare och kan vara där mer. Dalarna är vänner och mark som jag känner igen från barndomen. Det är en fantastisk gemenskap mellan gårdarna, alla ställer upp för varandra. Sedan älskar jag hela Stockholm men Djurgården är ett lugnt paradis mitt i stan."

Maria Montazami, tv-personlighet, Skåne

"I så fall måste jag säga att mitt smultronställe verkligen är Sofiero i Helsingborg. Man kan gå omkring i den ganska stora parken och kolla på alla jättefina blommor och handla i giftshopen, de har så fina, lyxiga småsaker. Den är så beautiful, I love it! De har en restaurang som alltid är stängd för vi kommer alltid dit i sista minuten, men over all är det jättebra och jättefint. Det finns så mycket som är fint i Skåne. Småbåtshamnen i Råå är också jättemysig och fin. Det är underbart i Sverige i maj månad, när hela landet är i blomster, det är verkligen underbart."

Glenn Hysén, före detta fotbollsspelare, Västra Götaland

"Oj, oj, oj – det finns massor, vad ska man säga då? Delsjön här i Göteborg är en stor gräsplätt som lutar ner mot sjön och där man kan sitta när det är gött väder. Det är total avslappning! Hela övärlden är grym, åka ut med en båt till varenda ö som finns här ute, det är underbart! Sitta på toppen av Ramberget och titta ut över Göteborg är rätt fräckt det med. Det är inget jätteberg men man kommer ju upp en bit i alla fall!"

Lill-Babs, artist, Hälsingland

"Ja, det är ju hemma och Caffären, haha. Det finns så många ställen här, en massa fina fiskesjöar och det är så vackert. Min bror håller på att bygga en husbåt just nu så i sommar blir det den på Ljusnan med surströmming, det blir härligt! Hela Järvsö är en pärla – man brukar kalla det för det – Hälsinglands pärla. Vi har vårt hus här och jag älskar att vara här. Du borde komma förbi Järvsö i sommar, eller kom inte bara förbi, stanna till!"

Nanne Grönvall, artist, Södermanland

"Ja... Oj, det finns flera mysiga ställen. Trosa tycker jag är mysigt att åka till, det är så fint att promenera runt där. God mat och massa fina ställen. Men det finns som sagt massor av smultronställen. Stockholm är fantastiskt vackert med Gamla stan och här finns så otroligt mycket att se. Men jag tycker det är vackert överallt i Sverige, i norr är det också väldigt fint på sommaren och där finns mycket att göra."

Jesper Blomqvist, före detta fotbollsspelare, Västerbotten

"Oj, där finns en del. Dels kan man åka ut till min kära hemby Tavelsjö, bada och bara njuta av den vackra naturen. Det är värt ett besök om man vill ha lite lugn ro. Ut i skogen och plocka bär, bada och fiska. Bettnesand är ett havsbad och är det fint väder är det alltid mycket folk där. Man kan spela beachvolleyboll och andra saker. Där är jätte, jättefint."

Mari Jungstedt, författare, Gotland

"Norsta auren, stranden som är längst upp på Norra Fårö. Jag tycker om den så mycket för det känns som man är på Maldiverna med den breda stranden som är alldeles vit. Där är vilt och orört, jag har till exempel sett säl där. Går man längst ut så kan man vara ensam där även i juli."

Lars- Åke Willhelmsson, artist, Gästrikland

"Det är Furuvik som ligger en bit söder om Gävle. Där har jag ett fritidshus som är min batteriladdare och dit åker jag så snabbt jag kan. Jag har både hav och insjö där, det är väldigt mysigt med mycket natur och ett skönt ställe att vara på som jag byggt efter egen smak. Det är där jag har min familj och släkt också. Det är nära till Gävle som är en värstingstad och det är nära till Furuviksparken. Köp nyrökt böckling i Bönan och gå i Bourlognerskogen i Gävle. Vintertid kan man njuta av att de tänder på bocken och se den brinna om man inte vill slå vad och tänder på den själv. Gävle är världskänt av Babsan, Thomas Di Leva och att man tänder på en bock. Och Victoria har ju hittat sin Daniel i Gästrikland!"

Anna Lindberg, före detta simhopperska, Värmland

"Vi har ett sommarställe som ligger i Karlstad, där har jag varit mycket sedan jag var liten så det är mycket minnen. Det ligger ganska nära Bomstabaden och Skutberget. Det har sjötomt, ligger jättefint och jag är där så mycket jag kan när jag har tid."

Magdalena Forsberg, före detta skidskytt, Ångermanland

"Hela Höga Kusten är fullt av smultronställen. Fiskeläget i Trysunda, Nordingrå, Ulvön, Mjältön – det finns jättemycket vackert, fint längs hela Höga Kusten. Vill man göra något mer aktivt ska man åka till Skuleberget och klättra på Via Ferrata-leden, det är häftigt. Där är fullt av smultronställen i Ångermanland, det är svårt att peka ut bara några stycken."