Sveriges tuffaste fort har blivit lyxigt hotell

1 av 8 | Foto: SARA RINGSTRÖM
Fredriksborg ligger vid sundet Oxdjupet i närheten av Vaxholm.
RESA

Under tidigt 1700-tal var ­Sverige så rädd för ryssen att vi lät uppföra Europas då ­starkaste fästning.

Kommer ryssen i dag får han vackert finna sig i att ­betala för mat och husrum.

För den gamla fästningen Fredriksborg har nämligen ­blivit med hotell och restaurang.

Stället ligger nästan osannolikt vackert vid sundet Oxdjupet i närheten av Vaxholm.

Det här ansågs vara porten till Stockholm och skulle försvaras till varje pris. Särskilt ­efter ryssarnas härjningar längs den svenska ostkusten år 1719.

1735 stod praktverket klart och var så avskräckande som befästning att den inte utmanats av en enda kanonkula.

Aldrig beskjuten

– Mig veterligen har den aldrig blivit beskjuten, säger ­Mathias von Schlieben, förvaltare på Statens fastighetsverk.

Sedan borgen spelat ut sin roll – Vaxholms kastell tog över – fick den förfalla och själva borgen är i dag bara hälften så hög som ursprunget.

För fyra-fem år sedan beslöt Statens fastighetsverk att rusta upp den byggnad som i folkmun kallas för Smörasken och öppna upp för allmänheten.

Men vad skulle hända med den närbelägna och drygt 250 år gamla kasernen som byggdes för att husera borgens officerare och en del andra nyckelpersoner i det svenska försvaret?

Där fanns en hake nämligen. Kasernen hade hyst sex familjer som hade den som sommarbostäder.

– Sista gästen blev en 93-åring som bodde i en vindsvåning. Hon hade bott här i nästan ­hela sitt liv, odlat sin egen potatis, och vi ville inte avhysa henne, säger Mathias von Schlieben.

Tre matsalar

Först när den pigga 93-åringen försvann kunde planerna sjösättas.

– Till en början var vi inne på Bed and Breakfast, men vi ville också ha något med ekonomisk bärighet. Det var då Eva och Thomas Persson kom in i bilden, säger Mathias von Schlieben.

Paret Persson tog hand om hotell & restaurangdelen. I den ryms nu tre matsalar och åtta dubbelrum och två enkelrum, allt pietetsfullt inrett. Linoljefärg har använts och tapeterna är mönstrade så som det en gång såg ut.

Ett orangeri och en bryggservering finns också på området.

Drömmer om närodlat

Noomi Sanchez är köksmästare och längtar efter den örtagård som det började röjas för den 19 juni, dagen efter inflyttningsfesten.

– Jag har en dröm om att ­kunna servera en trerätters med enbart närodlat, säger hon efter att ha trakterat oss med en ­utsökt lunch med lamm som huvudingrediens.

Den 28 juni slår Fredriksborg upp portarna för allmänheten och ingen enda av den ursprungliga fästningens 40 kanoner finns kvar.

Bara kanonmat utlovas.

FAKTA

Fredriksborg

Fredriksborg ligger 42 km från ­Slussen i Stockholm.

Åka hit med bil: från Stadsgården väg 222 mot Värmdö/Gustavsberg. Följ 222:an och skyltning mot Waxholm. Strax före färjeläget mot Rindö – skyltning Fredriksborg ­ ­Hotell & restaurang, följ fortsatt skyltning.

Åka kommunalt: buss 439 från Slussen. Åk till ändstationen (Stenslätten/Färjeläget mot Rindö). Följ skyltning, cirka tio minuters promenad till Fredriksborg.

Historia: Började byggas 1724 och var klar 1750.

40 kanoner i två våningsplan och cirka 300 man skulle mota ryssen vid Oxdjupet.

De senaste åren har fästningen ­restaurerats av Statens fastighetsverk och öppnar för allmänheten den 28 juni. Tidigare har det bara varit några guidade turer per år.

Hotell & restaurang: Det nya hotellet i den gamla kasernen rymmer åtta dubbelrum och två enkelrum, alla personligt namngivna. Axels & Esters gemak är dyrast, 2 000 kronor per dygn, de andra dubbelrummen 1 500 kronor. Enkelrummen kostar 1 000 kronor.

Tre salar utgör den restaurangdel som rymmer 75 personer (90 vid konferens).

Priser för förrätter från 80 kronor och uppåt, huvudrätter 145 till 245 kronor. Restaurangen har också egentillverkad glass. Ett orangeri och en bryggservering finns också.

Fler fästningar i Sverige

Det går att övernatta i våra gamla fästningar på en rad platser, i själva fästningen eller på promenadavstånd. Vid Läckö slott kan man till exempel övernatta i nyligen invigda Naturum, som ligger 200 meter från slottet.

Exempel på svenska fästningar där man kan bo

Läckö slott, Västergötland

Karlsborgs fästning, Vättern

Carlstens fästning, Marstrand

Varbergs fästning, Halland

Landskrona citadell, Skåne

Fårösunds fästning, Gotland

Victoriafortet, Vuollerim

Leif-Åke Josefsson

ARTIKELN HANDLAR OM