Bo som en äkta vagabond i Skåne

Unikt hotellkoncept med rum i romantiska vagnar

1 av 4 | Foto: HOTELL VAGABOND
Fyra av de fem vagnarna på Hotell Vagabond är byggda av resandefolk i England.
RESA

Skådespelarna Janna Eriksson och Mladen Puric har turnerat världen runt med Teater Kapija. Nu har de öppnat ett kulturhotell där gästerna bor i vagnar, inspirerade och byggda av resandefolk.

Under tio år har Janna Eriksson och Mladen Puric drivit Teater Kapija i Örmölla gamla skola vid Abbekås på Skånes sydkust. Nu breddas verksamheten med ett kulturhotell där gästerna bor i traditionella vagnar inspirerade av resandefolket.

– Abbekås är faktiskt en av få platser där resandefolket tilläts bli bofasta, berättar Janna Eriksson.

Vagnarna är handgjorda och vackert dekorerade. Flera av dem är specialbeställda från England och tillverkade av engelska "travellers".

– Det krävde en hel del efterforskningar för att ta reda på om någon överhuvudtaget tillverkar sådana här vagnar, säger Janna och skrattar.

Ska bygga en familjevagn

Till slut hittade de en tillverkare i Appelby i England och nu står fyra färdiginredda vagnar på plats. En vagn fanns sedan tidigare, så totalt fem vagnar är färdiga för gäster.

– Vagnarna är små och romantiska. De passar för två personer. Men vi håller på att bygga en familjevagn också, säger Janna.

Moderna toaletter med dusch finns i anslutning till vagnarna, och gästerna bjuds på en rustik och rejäl frukost med lokalt surdegsbröd.

Hotell Vagabond har precis öppnat, men det har redan kommit gäster från både Österrike och Tyskland.

– Vi hade precis en tysk familj på besök, säger Janna. De tyckte att det hela var mycket exotiskt. Lite som i Afrika, med fälten som breder ut sig här intill.

– Det är lite det vi hoppas att det ska kännas som, förklarar hon. En egen liten värld, där man får vara vagabond för en natt.

En vagn med dubbelbädd på Hotell Vagabond kostar 750 kronor per natt.

www.hotellvagabond.se