Nöjesweekend i heta Helsingfors

1 av 3 | Foto: Peter Jansson
Robert Andersson och Maria Karhu trivs på Zetors traktor.
RESA

Dra iväg på en nöjesweekend i våra grannländers huvudstäder. Resa lät Helsingfors och Köpenhamn mötas i en match om roligaste utelivet.

Båda städerna bjuder på riktigt bra nattliv. Men på vägen hem och dagen efter får den lilla finnen stryk av den stora dansken.

.nr{color:#FF0000;}-->

Restauranger

Som många huvudstäder har Helsingfors mat från alla kök. Förutom de vanligare varianterna, som kinesiska, italienska och indiska, finns här också flera ryska restauranger som till hutlösa priser serverar björnstek. Ett billigare alternativ är renfilé som är ett gott och ofta förekommande inslag på menyerna. Servicepersonalen är över lag väldigt trevlig och tillmötesgående, priserna ligger på normala nivåer med svenska mått mätt.

Tre bra tips:

1 Lautanen på Lönnrotsgatan 13 serverar finsk mat på modernt vis till okej priser (från 110 kr).

2 Tony’s, Bulevarden 2, är en hemtrevlig, Italien-inspirerad restaurang med goda pastarätter från 87 kr.

3 På funkisstället Café Lasipalatsi, Mannerheimvägen 22–24, finns prisvärda luncher – soppa och stor salladsbuffé för 65 kr.

Barer

Här finns det gott om barer. Stadskärnan är relativt liten, så du behöver inte gå långt för att byta ställe. De flesta barerna är riktigt snyggt inredda utan att vara stela och tråkiga. Men här finns också helfinska alternativ som Zetor (Mannerheimvägen 3–5) med traktorer, kossor och mycket öl. Servicen är generellt mycket bra och bli inte arg om ölglaset inte är helt fullt – det är bara för att du inte ska spilla ut halva ölen. En halv liter kostar omkring 41 kr och priserna är bara aningen högre på lite flashigare ställen.

Tre bra tips:

4 Ateljee bar högst upp i Hotell Torni på Kalevagatan 5 bjuder på en svindlande utsikt över Helsingfors. Ta en öl på terrassen och gå sedan på damtoaletten som har stora fönster åt två håll.

5 Det är lätt att missa bröderna Kaurismäkis Moskva bar på Eriksgatan 11. Men gör inte det. Baren är full av gamla sovjetiska prylar.

6 Snygga Soda på Nylandsgatan 14–16 förvandlas till nattklubb sent på kvällen med dansgolv i källaren. Övervåningen har en av Helsingfors snyggaste väggar.

Nattklubbar

Nattklubbarna vaknar till liv relativt tidigt. Runt tolvslaget kan det redan vara fullt med folk. Även om det finns viss tendens till köer slipper du vänta särskilt länge och dörrvakterna är ofta av det trevligare slaget.

Här finns ett bra utbud av dans-klubbar, men aningen färre ställen med live-musik.

Däremot är stämningen bra och Helsingforsborna verkar sakna anlag för snobbighet, vilket är ett plus. Minus dock för att alla ställen har stenhårt garderobskrav.

Tre bra tips:

7 Tiger på Georgsgatan 36 är snyggt inrett, har flera barer, ett dansgolv och ett vip-rum med spegelfönster där de viktiga gästerna kan titta ut utan att bli betraktade. Musiken är främst av hitlistekaraktär.

8 Runt hörnet på Eriksgatan 2 ligger Mother med modernare dansmusik och hemskt trevlig personal.

9 Barfly på Mikaelsgatan 15 är aningen folkligare och fullt med glada, dansande människor. Alla tre har öppet till 4 och inträdet går på 60–65 kr.

Taxi

Helsingfors har färre taxibilar än både Stockholm och Köpenhamn. Det är nästintill omöjligt att bara vinka till sig en bil på gatan. Ring och beställ eller vänta vid någon av stadens många taxistolpar. Sent på natten kan det vara riktigt svårt att hitta en bil och det är också ganska dyrt. Bara framkörningsavgiften ligger på 56 kr.

Brunch

Att äta brunch är inget utbrett fenomen och det är svårt att hitta ställen som serverar riktiga dagen efter-mål.

Tre bra tips:

10 CK’s Brasserie i Hotell Kämp på Glogatan 4 har en fantastisk, men svindyr, brunch på söndagar. Servicen är fenomenal, du får champagne och kan frossa i löjrom. Men du får betala 300 kr.

11 Café Tin Tin Tango på Tölötorggatan 7 ligger en bit bort, men är ett riktigt trevligt ställe där du kan bada bastu eller tvätta dina kläder. En brunch går på mellan 37 och 74 kr.

12 På Restaurang Lasipalatsi i Glaspalatset på Mannerheimvägen 22–24 finns ingen brunch, men på söndagar kan du äta en trerätters-meny för 150 kr i den snygga funkismiljön.

Summa: 13 plus

Resa hit: British airways från 1 650 kr, Finnair och Air Botnia från 1 800 kr (kräver övernattning lör–sön)

Hitta billiga hotell:

www.hel.fi/tourism/

Nina Jakobson