Nöjesweekend i coola Köpenhamn

1 av 3 | Foto: Krister Hansson
Födelsedagsfest på krogen i Köpenhamn – med dannebrogen i centrum.
RESA

Dra iväg på en nöjesweekend i våra grannländers huvudstäder. Resa lät Helsingfors och Köpenhamn mötas i en match om roligaste utelivet.

Båda städerna bjuder på riktigt bra nattliv. Men på vägen hem och dagen efter får den lilla finnen stryk av den stora dansken.

Restauranger

Det finns mer än pølser och smørrebröd på Köpenhamns restauranger. Utbudet av både ställen och olika kök är stort. Däremot kan det vara svårt att hitta billigare alternativ och på helgerna är det ofta svårt att få bord. Dessutom är det flera ställen som inte tar betalkort och de som gör det tar ofta ut en avgift.

Tre bra tips:

1 Wokshop på Ny Adelgade 6 vid Kongens Nytorv har riktigt bra thai-mat för omkring 95 kr/rätten. Varning dock för lång väntetid.

2 På RizRaz, Strædet, kan man äta så mycket vegetarisk buffé man orkar för 70 kr.

3 Delicatessen på Vesterbrogade 120 serverar både dyrare rätter (från cirka 160 kr) och billigare – men bra – pasta, soppa och hamburgare för omkring 65 kr.

Barer

Man behöver inte leta länge för att hitta en bra bar. Det ligger minst en i varje hörn. Och där finns alla sorter, från tjusigt designade ställen till sunkigare bodegor. På de sistnämnda dricker du öl och ”den lille” i sällskap av de danska, företrädesvis äldre manliga, stamgästerna. På de smarta barerna dricks cocktails tillsammans med stadens trendkänsliga invånare. Barerna har minst öppet till 02, och vissa stänger så sent som 05.

Två minus måste dock delas ut. Allt utom öl är ganska dyrt och drinkarna är oftast tvåor – inte fyror som i Sverige. När det dessutom kostar extra att betala med kort kan notan bli hög.

Tre bra tips:

3 Mexibar vid Sankt Hans torv i Nørrebro bjuder på en orgie i välblandade drinkar med paraplyer, tingeltangel och bär. En tvåa jordgubbsmargarita kostar 42 kr och för 15 kr extra får du en fyra. Stället blir fullt fort så kom innan 22.

5 I närheten ligger Barstarten, Kapelvej 1, som är ett snyggare ställe med zebra-randig bardisk, dj:er och aningen bratpackig publik. Goda men dyra drinkar (96 kr för en fyra).

6 Femmeren på Classensgade 5 i Østerbro är en riktig hål-i-väggen-bodega med pratglada stamgäster. En öl och en lille kostar 50 kr.

Nattklubbar

Det finns en hel del nattklubbar och musikställen, men de drar i gång sent. Räkna med att det är ganska tomt fram till kl 02 – då det är risk för kö. Roligaste danskvällarna får man vid enstaka större klubbkvällar. Information om dessa sprids ryktesvägen – inget drömläge för besökaren alltså. Men alla musikstilar finns så klart representerade på stans olika ställen. Inträdet kostar från 60 kr och det är sällan garderobstvång.

Tre bra tips:

7 Vega på Enghavevej 40 i Vesterbro har flera scener och dansgolv där både små och stora artister spelar. Det är ett av stans mest välkända ställen så varning för kö. Inträdesavgiften varierar beroende på artist.

8 Ideal bar vägg i vägg med Vega är ett bättre alternativ om du vill ha aningen intimare miljö, slippa kö och inträdesavgift men ändå dansa.

9 Café Rust, Guldbergsgade 8 i Nørrebro, klubb som har konserter med jämna mellanrum. Inträde 60 kr.

Alla tre har öppet till 05.

Taxi

Det är inga problem alls att få tag på en taxi i Köpenhamnsnatten. Gå bara ut på gatan och vinka till dig en. Priserna är något lägre än i Sverige och det går att betala med kreditkort – utan att betala en extra avgift.

Brunch

En mängd kaféer (som förvandlas till barer framåt kvällen) serverar brunch mellan ungefär 10 och 14. Så det är lätt att hitta ett stadigt dagen efter-mål, utom möjligen på söndagar då en del ställen öppnar först kl 12. Bruncherna är generellt väl tilltagna, men kostar en del och det är vanligt att varken kaffe eller juice ingår.

Tre bra tips:

10 En bit upp på Strøget ligger Europa på Amagertorv 1. Där finns en i särklass utsökt brunch. Men kostar det så smakar det. Nästan 140 kr får du punga ut med och då ingår inte kaffe. Visa-kort accepteras inte.

11 Krasnapolsky på Vestergade 10 förvandlas till klubb på natten, men på förmiddagarna serveras stadig brunch. Både juice och kaffe ingår och kalaset kostar 105 kr.

12 Azhiba på Læderstræde 32 är en av stans snyggaste barer/kaféer. Sjunk ner i en fåtölj och avnjut brunch för 105 kr. Kaffe och juice ingår inte.

Summa: 18 plus

Resa hit: TAP Air Portugal från 1 050 kr, SAS från 1 600 kr (kräver övernattning lör–sön).

Hitta billiga hotell:

www.aok.dk

Nina Jakobson