Berlin - här möts öst och väst

Tyska huvudstaden liknar ingen annan stad i Europa

1 av 3 | Foto: GETTYIMAGES/PRB
De delar av muren som inte revs i återföreningsyran är nu skyddade. Missa inte East side gallery, där konstnärer smyckat den flera kilometer långa murresten.
RESA

Berlin är en europeisk storstad som inte liknar någon annan.

Här finns bitar kvar som kunde vara Paris eller London. Men att Berlin låg i ruiner efter andra världskriget och återuppbyggdes har också gett staden en alldeles egen blandning.

Dessutom var den delad.

Det som var gamla väst-Berlin har konserverats i en stadskärna som var modern 1950–1979. Trendigt då, men nu liknar det mest en grå mellanstor svensk landsortsstad.

Medan gamla öst-Berlin, som länge var den fula kusinen från landet, fått ny skepnad efter murens fall. I de gamla öst-kvarteren byggs de nya bostäderna, affärerna och krogarna. Där gamla kommunistiska maktcentrum låg finns nu Coca-Colas högkvarter och franska finvaruhuset Gallerie Lafayette.

Berlin är en märklig stad.

Den växer också ständigt och förändras. Men till skillnad från andra storstäder växer den mitt i centrum. När muren, och dess ingenmansland försvann uppstod plötsligt massvis med ny tomtmark. Gamla citykärnan Potzdamer platz, som varit en kilometerstor grusplan, har åter förvandlats tilll mittpunkt. En lekstuga för arkitekter som vill bygga annorlunda.

Där finns bara exempel på ny arkitektur, Manhattan korsat med Metropolis. På andra håll, som i idylliska Nikolaiviertel, byggdes husen 1987 men det ska se ut som medeltiden.

Man behöver inte tycka om allt i Berlin. Det är en märklig storstad, där mycket sker i skuggan av andra världskriget och mur-tiden.

Men det är lätt att tycka. Berlin blir aldrig tråkig. Till och med de gråa kvarteren blir intressanta som tidsbild.

Berlin är också en fattig stad. Det finns mer lägenheter än folk som vill bo i dem, och expansionen blev inte lika stor som optimisterna trodde när Berlin åter blev tysk huvudstad och allt skulle flytta dit.

Åren efter murens fall 1989 fanns det inte många spår efter muren. Men nu har Checkpoint Charlie byggts upp igen och på de flesta kartor kan man se hur muren gick, och de bitar av den som finns kvar är skyddade. Vid Checkpoint Charlie finns ett museum om alla flyktförsök, och vid Bernauerstraße ligger ett minnesmärke och ett gratis museum som berättar murens historia med film och bilder.

”Terrorns topografi” vid Niederkirchnerstrasse är en ödetomt på Gestapos forna högkvarter, med utställning.

För att få överblick av staden ska man ta sig upp. Tv-tornet (Fernsehturm) vid Alexanderplatz i gamla öst ger fantastisk utsikt och där kan man äta en prisvärd måltid medan krogen snurrar runt.

I renoverade riksdagshuset kan man också åka upp (gratis) och få en fin bild över centrala Berlin. På taket har arkitekterna fått till en häftig kupol som man kan vandra runt i. Siegessäule är den höga pelaren mitt i parken Tiergartaen, med ängel på topp och änglarnas hemvist i ”Himmel över Berlin”.

Nu diskuteras om det gamla slottet ska byggas upp. Det bombades sönder under kriget och revs sedan av östtyskarna. På Schlossplatz byggdes östtyska parlamentet Palast der republik. En ruggig modernistisk asbestskadad byggnad som nu är stängd.

Också en sorts symbolik, i en stad full av kontraster.

Jens Peterson