Simma lugnt en helg i Budapest

Centraleuropas Paris är ett både romantiskt och prisvärt weekendmål

1 av 3 | Foto: Niklas Smith
Att stilla plaska runt i något av baden med varmt källvatten är en lisa för själen – och dessutom billigt. Den modige utmanar lokalborna på ett parti schack i vattnet på Széchenyibadet.
RESA

Operabesök: 20 kr. Middag med vin: 80 kr. Tre öl på puben: 30 kr.

Budapest är en av Europas billigaste städer – med någon tusenlapp på fickan lever man gott under en weekend.

Historia förenas med trendigt kaféliv i den ungerska huvudstaden. När man ligger utomhus i Széchenyibadets pool och ser ångan stiga är det lätt att få känslan att det inte behövs mer för att göra resan minnesvärd.

Men Budapest har mycket att erbjuda, både sevärdheter och nöjen, så det är värt att ge sig ut på upptäcktsfärd.

1873 slogs stadsdelarna Buda, Pest och Óbuda samman till nuvarande Budapest. Floden Donau klyver staden i två delar som förenas med broar. På Budasidan ligger det historiska centrumet med Borgstadens minnen från fornstora dagar.

– Det är en romantisk atmosfär som ger en känsla för vår historia när man går bland de gamla byggnaderna, säger 30-årige affärskonsulten Gábor Gergelyfy.

På Pestsidan finns de breda avenyerna, kommersen och nattlivet som ger Budapest den riktiga storstadskänslan.

En räddning för budgetresenärens fötter är den utmärkta lokaltrafiken. Metron är snabb och effektiv medan spårvagnar och bussar ger en billig sightseeing.

Kafékulturen var länge ett signum för Budapest. Men efter andra världskriget stagnerade den. Nu är den åter på frammarsch där nya trendiga kafébarer som Underground och Incognito slåss om utrymmet med klassiska art nouveau-giganter som Gerbaud och Müvész, med mer än hundra år på nacken.

Något som tyvärr också blomstrar och är på väg att kväva den vackra staden är de amerikanska snabbmatskedjorna. Vart än man går känns det som om man har en McDonalds i sikte.

Bara för att man inte har spenderbyxorna på betyder inte det att man behöver missa allt det goda som bjuds.

En middag med vin kostar sällan mer än 80 kr och en öl på puben en tia. Att se en föreställning på Operan kostar 18 kr om man sitter på tredje balkong. Byggnaden i sig är nästan sagolik och det ger en mycket exklusiv känsla att se en klassisk opera framföras i den enorma salen som från golv till tak är prydd med guld.

Centralmarknaden är ett annat billigt nöje. Här går man runt bland färgsprakande stånd med salami, torkade paprikor, tokajerviner och gåslever.

Handlar gör man billigare på varuhusen men ingenstans är varorna så vackert presenterade som här. Visst är stan billig, men det är inte så att man aldrig behöver tänka på priserna.

Men undviker man de dyraste nöjena, som restaurang Gundel eller taxiutflykter, så får man ut mycket av en helg för under 4000 kr – inklusive allt.

Och det är det inte många andra europeiska städer som kan erbjuda. I alla fall inga så charmiga som Budapest.

Nota för hela helgen

Bästa budgettipset

3 tips från Budapestbor

Niklas Smith ([email protected])