Livsglädjen är tillbaka i Sarajevo

Sju år efter kriget välkomnas besökare till Bosniens hjärta

Foto: Urban Andersson
Av kriget märks mycket lite i centrum av Sarajevo, Bosnien-Hercegovinas huvudstad – allt fler fik, barer och restauranger öppnar och turisterna återvänder.
RESA

Var det krig här? Var det här staden med invånare ständigt på språng, i försök att undkomma krypskyttarnas kulor?

I Sarajevo är det lätt att bli förvånad. Det myllrar av liv i basarerna. Affärerna dignar av varor och trängs med kaféer och barer.

Foto: Urban Andersson
Det berömda biblioteket.

 Bilden av Sarajevo har förändrats. Sju år efter krigsslutet är det en levnadsglad stad som välkomnar sina besökare.

Trots att granaterna vräkte ned är Stare grad – Gamla stan – i det närmaste omärkt av kriget, bortsett från granatrosorna i gatorna. Husen, en blandning av turkisk och österrikisk arkitektur, står hela och fina. Minareter sträcker sig stolt mot himlen liksom de många popplarna. Bosnisk schlager blandas med zigenska gatumusiker och böneutrop.

Men visst, det finns fortfarande mycket kvar att reparera, både hus och människor. Även om Bascarsijas uteserveringar och kaffestugor har fullt upp så går många Sarajevobor arbetslösa.

Men inte alla. En bit upp i backen i Kovaci har kopparslagaren Spreco Eldin sin butik och verkstad. Den 36-åriga tvåbarnsfadern var först soldat i kriget innan han började på den federala tv-stationen.

– Jag måste ha två jobb för att kunna ge min familj en bra standard. Jag arbetar som ljudtekniker och som kopparslagare, berättar Spreco Eldin.

Han ser hoppfullt på framtiden, andra är mer otåliga. Ina Malkoc, 21 år, genomled fyra år av krig innan hon som 17-åring flydde på egen hand till Italien och Frankrike.

– Jag kom tillbaka hit för sex år sen full av entusiasm. Okej, nu ska vi bygga Bosnien, jag var full av energi, men? Ina rycker på axlarna.

Förändringarna går långsamt. Men många flyktingar har återvänt och de senaste åren har stan fått en mängd nya klubbar och restauranger.

Det må ha varit kriget som lockade oss hit. Men Sarajevo mycket mer än ett krigsmuseum. Polako, polako (lugn, lugn) är de vanligaste orden jag hör komma från min hyresvärd Mustafa under de två veckorna. Livet går vidare och Sarajevoborna möter det med humor, och lugn.

Carl Jönsson ([email protected])