Storstäder i Europa allt mer populära

Hit reser vi helst - topplista

1 av 2
Paris, poppis.
RESA

Svenskarna har tydligt förändrat sina resvanor under hösten.

Resmålen långt borta lockar inte lika mycket. Nu är det storstad i Europa som gäller.

- Många tog ut mer ledighet än normalt under den sköna sommaren här hemma. Därför nöjer sig ett flertal resenärer med kortsemester över en helg, säger Sofia Hagelin, vice vd för Resfeber Skandinavien.

Terrordådet på Bali och varningar för fler attentat i Asien kan också ha påverkat svenskarnas resval i höst. Weekendresor till europeiska storstäder lockar mer än strandliv.

- Många faktorer spelar in när folk väljer resmål. Jag tror inte att det handlar så mycket om trender när det gäller resandet. Snarare går det att förklara valet av av destination med yttre faktorer, säger Richard Johansson, marknadschef på Air tours, som specialiserat sig på weekendresor till storstäder.

Han nämner Prag som ett tydligt exempel.

- Från att ha varit nummer ett i fjol har staden halkat ned till vårt fjärde populäraste resmål. Översvämningarna där i höstas har avskräckt. Nu börjar folk återvända när de inser att skadorna inte påverkar turismen.

Händelserna i New York den 11 september förra året påverkade USA-turismen katastrofalt. Men nu börjar svenskarna återvända till New York, som lockar med rea på hotellrum.

Lågprisflyg och resebyråernas specialsatsningar påverkar också resenärernas kortsiktiga val av resmål.

Hit reser vi helst på stadssemester

Sture Olsson