Här är årets weekendtrender

RESA

Snö, kyla och vinterslask - det får många att längta bort från Sverige.

Favorithuvudstäder som London och New York lockar men mest spännande är de nya bubblarna.

Istanbul by morning.

Väderprognosen visar att kylan kommer att stanna i flera veckor. Att möta våren i någon av Europas huvudstäder är något många drömmer om just nu. Resebyrån Expedia.se har tagit tempen på vilka resmål som svenskarna planerar att besöka under våren 2011. Det är resor som man köper och bokar på egen hand. I topp ligger två av svenskarnas favorithuvudstäder London och New York.

Även städer som Dubai, Paris, Rom, Miami, Las Vegas och Barcelona finns med på tio-i-topp listan.

Åtta av tio åker på weekend

– Svenskar gillar weekend resor, hela åtta av tio hotellbokningar hos Expedia.se är för en weekend. Och nu när vinterslasket täcker landet så är många igång och planerar årets första minisemester. Att möta våren i Europas storstäder lockar framförallt, säger Mikael Andersson som är Europachef på Expedia.

Det är inte bara städer som London, New York, Paris och Rom som lockar.

Istanbul på väg upp

Förra året fick städer som Istanbul, Aten, Tallin och Tokyo ett stort uppsving och de ser ut att bli populära resmål även i år. Bland bubblarna på tio heta städer att besöka 2011 ligger Istanbul i topp och även städer som Madrid och Edinburgh finns med.

– Vi ser en tendens att allt fler reser utifrån sina intressen - det kan vara mat, ett hett designdistrikt eller golf som lockar. Det gör att allt fler spännande destinationer syns i bokningsstatistiken. Istanbul och Edinburgh är helt klart exempel på städer vi kommer se allt fler svenskar besöka, säger Mikael Andersson.

Tallin närmsta bubblaren

En av årets heta bubblare är Tallin som också är en av årets europeiska kulturhuvudstäder. Staden bjuder på kulturella aktiviteter under hela året och hela programmet hittar du på tallinn2011.ee/eng

Från Stockholm är det enkelt att kryssa till Tallin. Prisexempel i april: från 1890 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM