Han besökte 300 pubar för sin bok

Här är pub-gurun Krister Larssons egna favoriter

Foto: PETER VAN DEN BERG
The Lamb & Flag vid Covent Garden är en av 300 pubar som finns med i Krister Larssons guidebok.
RESA

Krister Larsson, 64, har skrivit boken "London - en pubguide". Inför boken besökte han ungefär 300 Londonpubar.

– Men jag har ingen aning om hur många pints jag druckit, säger han och skrattar.

”Pubintresset blev nästan som ett tvång”, säger Krister Larsson.

En Londonpub döljer ofta en spännande historia. Det vet Krister Larsson efter sitt digna arbete med guideboken "London - en pubguide".

Började på 90-talet

Det började med en vanlig semesterresa till London en vinter på 90-talet. Krister åkte dit med en vän och de började tillsammans utforska stadens pubar.

Sedan dess har det blivit många Londonresor.

Blev pub-guru

– Pubintresset blev nästan som ett tvång. Jag fortsatte att resa på egen hand och fick rykte om mig att vara pub-guru.

Vad förutom ölen, vad är det som gör pubar intressanta?

– Jag fann mord, kungliga älskarinnor och spöken i källaren när jag började forska om pubarna. Jag vill komma så långt tillbaka i historien som möjligt när jag går in i en pub - känna historiens vingslag.

FAKTA

Här är Kristers 22 London-favoriter

THE GRAPES

76 NARROW STREET, E 14

"Det diskuteras livligt bland dem som kan sin pubhistoria om vilken pub Dickens har i tankarna i 'Vår gemensamme vän' där han har med en pub som värdshuset The Six Jolly Fellowship Porters. Är det The Grapes eller The Prospect of Whitby?"

THE MAYFLOWER

117 ROTHERHITHE STREET, SE 16

"Detta är den exakta platsen från vilket skeppet Mayflower avseglade våren 1620 med protestanter som flydde från religionsförföljelse till Virginia."

THE GEORGE

77 BOROUGH HIGH STREET, GEORGE INN YARD, SE 1

"Dagens byggnad är från 1676. Den har Londons endabevara de värdshusbalkong. Shakespeare hade en scen i den bakre delen av gården, och Dickens kände till den väl. Han nämner den i Lilla Dorrit."

THE DOVE

19 UPPER MALL, W 6

"Egentligen är denna pub den enda an ledningen att åka till Hammersmith. Det är en riktig flodpub belägen i ett 1600-talshus vid Themsen. William Morris, Ernest Hemingway och Graham Greene har alla bott granne med The Dove."

THE WINDSOR CASTLE

114 CAMPDEN HILL ROAD, W 8

"Golvet består av grova träplankor och man sitter på träbänkar med höga ryggar, något som gör att man känner sig förflyttad till ett annat århundrade. Det sägs också att man en gång i tiden skulle kunna se Windsor Castle från puben, därav namnet."

THE STAR TAVERN

6 BELGRAVE MEVS WEST, SW 1

"The Star Tavern drevs på 1960-talet av en originell man, Paddy Kennedy, som vägrade servera den vars ansikte han inte tyckte om. Det stora tågrånet planerades också här, och hur det gick till känner väl de flesta till."

THE NAG’S HEAD

53 KINNERTON STREET, SW 1

"Pubens namn, Nag’s Head, betyder huvudet på en liten häst eller ponny. Den var Londons minsta pub till 1970."

THE PRINCE ALFRED

2 A FORMOSA STREET, W 9

"Denna pub har sitt namn efter drottning Viktorias andra son. Det är en mycket välbevarad pub från 1863 som har överlevt nästan orörd."

THE WARRINGTON HOTEL

93 WARRINGTON CRESCENT, W 9

"Om man tycker om pubar med magnifik inredning får man sitt lystmäte här. Det sägs att den var en bordell. Det är möjligt, men inte troligt."

YE GRAPES

16 SHEPHERD MARKET, W 1

"Här finns en stor samling av uppstoppade djur i små glasmontrar lite varstans i lokalen."

THE AUDLEY

41 MOUNT STREET, W1

"The Audley är en av de mest exklusiva pubarna i Mayfair. Tyvärr har de små båsen vid baren försvunnit".

THE ARGYLL ARMS

18 ARGYLL STREET, W 1

"Det slipade glaset i skärmar och speglar är förstklassig. Ljuset fångas och reflekteras av alla vinklarna. Att en sådan magnifi k pub har överlevt både blitzen och bryggeriernas vandalism är fantastiskt."

PRINCESS LOUISE

208 HIGH HOLBORN, WC 1

"I dag är Princess Louise en av de mest beundrade pubarna i England. Själv är jag betagen av något så simpelt som pissoarerna på herrtoaletten."

YE OLDE MITRE TAVERN

ELY COURT, ELY PLACE, EC 1

"Jag påstår utan minsta tvekan att detta är Londons mest undangömda pub, och den har funnits här sedan 1546."

THE SPANIARD’S INN

SPANIARD’S ROAD, NW 3

"Francesco och Juan Poarero gjorde om byggnaden till en pub i början av 1700-talet. De blev också förälskade i samma kvinna. Bröderna bestämde sig en vårdag 1721 att mötas i en duell, som resulterade i att Juan dog. Han begravdes i trädgården och han påstås vara ett av pubens mest aktiva spöken."

THE RED LION

23 CROWN PASSAGE, SW 1

"Den sista söndagen i januari samlas här vackert klädda ryttare för att minnas avrättningen av sin hjälte, Karl I den 30 januari 1649."

THE RED LION

2 DUKE OF YORK STREET, SW 1

"Dagens pub står på en plats där det åtminstone sedan 1788 har legat en pub med samma namn. Den är en av de minsta i London."

THE SHERLOCK HOLMES

10 NORTHUMBERLAND STREET, WC 2

"Den byggdes 1846. Tvärs över gatan från puben räknat fanns på den tiden Northumberland Hotel. Hotellet var respektabelt nog att ta emot besökare från landsbygden när de besökte London, och valdes av Doyle (Arthur Conan Doyle) som en lämplig plats för Sherlock Holmes att för första gången möta sir Henry Baskerville."

THE DOG & DUCK

18 BATEMAN STREET, W 1

"Karl Marx borde ha varit här, eftersom han bodde på närbelägna Bateman Street. George Orwell var stamgäst här, och firade här när amerikanska Book of the Month Club hade valt hans Moon Under Water till månadens bok."

THE LAMB

92 LAMB’S CONDUIT STREET, WC 1

"Trots att väggarna med sina snobbskärmar som skilde gäster från personal runt baren är borta, finns här ändå ett par mindre avdelningar. Denna mani på att skärma av verkar konstig för oss i dag, men att döma av antalet snobbskärmar som har överlevt runt om i London, var det en norm på de viktorianska pubarna."

THE BLACKFRIAR

174 QUEEN VICTORIA STREET, EC 4

"The Blackfriars namn är taget eft er färgen på dominikanerbrödernas ordensdräkt." "Av denna anledning är hela puben, både ut- och invändigt dekorerad med kopparreliefer av feta, glada munkar."

YE OLDE CHESHIRE CHEESE

145 FLEET STREET, EC 4

"Här finns Polly, en uppstoppad papegoja i en liten glasmonter. När hon dog 1926, eft er fyrtio år på puben, sändes nyheten ut över hela England av BBC."

Texterna ovan är plockade ur boken "London - en pubguide" av Krister Larsson. Utgiven på Grenadin bokförlag.

Resguider till London!

ARTIKELN HANDLAR OM