Ruffiga, radikala och råhippa Rom

Foto: Johanna Frändén
På Bar à book sitter Roms intellektuella grädda.
RESA

En långhelg i Rom kan ta andan ur den mest rutinerade turist.

Ta en paus mellan Colosseum och Fontana di Trevi och häng med till stadsdelen San Lorenzo.

Här lyser turistmenyerna med sin frånvaro och gatorna befolkas av lika delar husockupanter, litteraturstudenter och chica fotbollsfruar.

På Café San Lorenzo börjar en ny arbetsdag ta form. Det är en solig men sömnig eftermiddag. Förutom radioskval och en frustande espressomaskin domineras lokalen av småprat mellan barpersonal och stamgäster som tittat in för en kopp kaffe och uppdatering av den senaste tidens händelser.

– Det som kännetecknar vårt klientel är att alla är sympatiska. Mer än genomsnittet, säger servitrisen Flumena, men förklarar att det är skillnad på sol och måne, italienska för dag och natt.

Vid lunchtid befolkas baren av kvarterets skomakare, bilmekaniker och hantverkare som fortfarande utgör hjärtat i San Lorenzo. Kvällstid gör studenter, musiker och opublicerade poeter entré.

Ruffigt, vackert och billigt

Men känslan av intimitet finns kvar, precis som i resten av grannskapets djungel av barer, och hade det inte varit för den närbelägna stadsmuren är det lite som skvallrar om att vi befinner oss i Rom överhuvudtaget.

Att den italienska huvudstaden har fler sevärdheter än man hinner avverka på en helg är ingen nyhet. Trots det, eller kanske just därför, är det här en väl dold pärla som har få motsvarigheter i övriga Europa. San Lorenzo är ruffigare än Södermalm, billigare än Soho i London och vackrare än Prenzlauer Berg i Berlin.

Centrum för radikala

Det är Roms gamla arbetarkvarter som ända sedan grundandet för över hundra år sedan varit centrum för Italiens radikala. Här åt den kontroversielle filmaren Pier Paolo Passolini sin sista måltid innan han mördades 1975 och sommaren 1943 bombades stadsdelen så illa att flera husfasader fortfarande är halva.

Än i dag sjuder kvarteren av politiskt liv. Under förra höstens massiva studentprotester och universitetsockupationer i Italien var San Lorenzo, med närheten till universitetet La Sapienza, ett självklart centrum för mobiliseringen. Här ligger revolutionen aldrig mer än ett kvarter bort och polisen har för längesedan gett upp kampen mot grafittimålarna.

Cocktails och vintage

San Lorenzo är en pulserande motpol till det katolska och till stora delar konservativa Rom.

Men mer än något annat är det en plats där de unga romarna handlar, äter och roar sig alla dagar i veckan. De senaste årens utveckling och upprustning har gjort området till något så udda som en smältdegel i ordets rätta bemärkelse.

På kvarterets nyare uteserveringar sippar innefolket på cocktails samtidigt som punkarna rastar sina hundar bredvid. Vägg i vägg med verkstäderna ligger trendiga secondhandaffärer och nyöppnade kebabhak.

En utflykt på 20 minuter

Utbudet av barer och restauranger med rimliga priser är den största anledningen att studenter och turister letar sig hit. Men även den gemytliga atmosfären och småstadskänslan gör det väl värt ett besök när man vill hämta andan från Roms alla monument.

Närheten till centrum gör att en utflykt från tågstationen Termini inte tar mer än tjugo minuter till fots.

FAKTA

5 San Lorenzo-favoriter

1. 32 sorters varm choklad, San Lorenzo Café

Trots sin ringa ålder på åtta år är detta café en institution i San Lorenzos offentliga liv. Här kan du välja på 32 olika smaker av varm choklad och minst dubbelt så många teer, eller bara dricka en cappuccino för en euro (till skillnad från fem vid Spanska trappan). På kvällarna kan du röka vattenpipa i barens arabiska avdelning och under högsäsongen är uteserveringen ofta så fullsatt att det kan vara svårt att ta sig fram. Lokalen är väl värd ett besök även dagtid, inte minst för att betrakta muralmålningen som utgör caféets fasad.

Adress: Via dei Sabelli 48.

Öppet: Fram till 02 varje kväll i veckan.

2. Familjekänsla & rutiga dukar, La mucca bischera

Klassisk toskansk restaurang med rimliga priser, familjekänsla och rutiga dukar. La mucca bischera, som betyder den dumma kon, är belägen i en byggnad som bombades under andra världskriget och därefter aldrig byggts upp igen. Se till att vara där i tid, trots sin generösa storlek är La mucca ofta fullsatt redan klockan halv nio.

Adress: Via degli Equi 56.

3. Helgonet som gett stadsdelen sitt namn, San lorenzo fuori le mura

Om utelivet och de sena nätterna skulle skapa behov av andlig spis är denna vackra kyrka väl värd ett besök. San

Lorenzo grillad till döds 258 e.Kr. och blev ett av Roms mest vördade helgon som fått ge namn åt hela stadsdelen.

Kyrkan började byggas på 500-talet och har numera två våningar, ett resultat av två sammanvuxna kapell, och hyser kvarlevorna av San Lorenzo själv.

Adress: Piazzale del verano 3.

4. Trendigt bokkafé, Bar à book

En lika självklar mötesplats som skyltfönster för Roms självutnämnda intellektuella grädda. Här kan du beställa ett glas Chianti i baren och slå dig ner med en Umberto Eco-roman från lokalens digra samling i bokhyllor längs med väggarna och lyssna på jazz. Bar à book är ett av de modernaste bokkaféerna i San Lorenzo, med inriktning på i första hand samtida litteratur, i en trendig men hemtrevlig miljö. Begränsat med sittplatser varför det kvällstid på helgerna kan vara bra att boka bord.

Adress: Via dei Piceni 23.

Öppet: fram till midnatt tisdag till söndag.

5. Bakom graffitiväggen – politisk pasta, Volsci Trentadue

I vad som först tycks som ett hål i den graffitimålade väggen serveras San Lorenzos mest prisvärda – och politiska – pasta. I den knallgula lokalen trängs allehanda revolutionsromantiker, studenter, hundar (jodå) och vanliga knegare från kvarterets många bilverkstäder. På väggarna sitter affischer och slagord som skulle få Italiens styrande segment att tappa matlusten, men störs man inte av lite marxism till maten är detta ett utmärkt ställe att få i sig en bra lunch för under fem euro.

Adress: Via dei Volsci 32.

Öppet: Lunchtid.

Åka hit

Ryanair flyger från Skavsta direkt till Ciampino utanför Rom, pris från cirka 600 kr t/r. SAS flyger från Arlanda till Fiumicino flygplats från cirka 1400 kr t/r.

Lata flyg och hotell på Destination.se (Ryanair bokas endast på bolagets hemsida).

Ladda ner resguide:

ROM

ARTIKELN HANDLAR OM