Skidåkning och shopping i Oslo

Guide till de bästa adresserna

Foto: Annika Goldhammer
En halvtimme från centrala Oslo finns Holmenkollens längdskidspår och natur.
RESA

Trendiga barer, mysiga fik och långa skidbackar. I Oslo är det enkelt att kombinera storstadspuls med vintrigt friluftsliv.

Vi guidar dig till de bästa adresserna i skid-VM-aktuella Oslo.

En halvtimmes tunnelbaneresa – längre är det inte från butikerna och kaféerna i centrala Oslo till Holmenkollens längdskidspår och fridfulla natur. Här väntar också Holmenkollens nya hopptorn, en av stadens senaste arkitektoniska sevärdheter.

Den spektakulära backen, som ser ut att sväva i luften, blir centrum när skid-VM arrangeras i Oslo den 23 februari till 6 mars.

För den som föredrar vertikalåkning finns Tryvann vinterpark på lika kort avstånd från centrala Oslo. De 14 backarna håller ofta öppet ända till april, vilket gör Oslo till ett perfekt resmål för den som vill kombinera vårskidåkning med en cityweekend.

En helt annan typ av backe väntar vid vattnet i Björvika. Här ligger Oslos omtalade nya operahus, en glaciärliknande byggnad med sluttande tak. Det är fritt fram att promenera på det, men isiga vinterdagar bör man helst beträda det med broddar.

Kolgrillade fiskar och skaldjur

Ett annat populärt promenadstråk går längs restaurang- och bartäta Aker brygge. Längst ut ligger Tjuvholmen sjömagasin, en av Oslos många moderna fiskrestauranger. Hit ska man gå för de kolgrillade fiskarna och skaldjuren, som serveras med utsikt över Oslofjorden.

Det är inte billigt – det är ingen restaurang i Oslo. Men det kan kännas mer motiverat att betala 350 kronor för en vällagad varmrätt på en finkrog än att betala 130 kronor för en simpel hamburgare.

Och som avslutning på en dags shopping, flanerande eller skidåkning i Oslo är det svårslaget.

Artikeln publicerades i Aftonbladet Söndag 20-21 februari 2011.

FAKTA

3x se och göra

Holmen-kollen

Den drygt årsgamla futuristiska hoppbacken är värd en utflykt från Oslo. Här finns också ett skidmuseum och en backhoppningssimulator.

Sedan fortsätter man till Frognerseteren, en Osloklassiker med strålande utsikt och berömd äppelpaj.

Entré Holmenkollen: 110 kr/vuxen, 55 kr/barn.

Adress: Kongeveien 5.

www.holmenkollen.com

DogA

Designmuseet DogA är ett bra ställe att fördjupa sig i Norges design och arkitektur. Fram till den 6 mars visas utställningen 100% Norway, om norsk design.

Fri entré.

Adress: Hausmanns gate 16.

www.doga.no

Guidad vintervandring

Fram till den 4 april kan man följa med på dagliga, guidade vintervandringar med olika teman.

Pris: ca 180 kr/vuxen, men köper du ett Oslopass är det gratis.

www.winterwalks.no

3 x after ski

Sailbar

Inne i restaurang D/S Louise ligger murrigt mysiga Sailbar, utsedd till Norges bästa bar 2010. Den sprakande brasan och de sköna fåtöljerna gör baren till ett after ski-alternativ för dig som hellre varvar ner, än upp.

Adress: Stranden 3.

Internasjonalen

Trendig cocktailbar vid bar- och klubbtäta Youngstorget. På drinklistan finns den brandybaserade Pjolter, ”drinken bestefar drakk”. Framåt småtimmarna fortsätter festen i klubblokalen en trappa upp.

Adress: Youngstorget 2.

Fredagsvåffla

”Fredagsvaffel” på Grand Café är ett mysigt familjealternativ. Första fredagen varje månad frestar det klassiska kaféet i Grand Hotel med våffelfrossa. Ät hur många du vill för 65 kr.

Adress: Karl Johans Gate 31.

3x restauranger

Mares

Modernt och ljust brasseri, med tillhörande fiskbutik. På menyn finns nästan bara så kallad sjømat, exempelvis en bouillabaiseliknande fisksoppa som serveras i gryta med lock, eller skaldjursfat för 750 kr/person.

Adress: Skovveien 1.

www.mares.no

Tjuvholmen sjömagasin

En av Oslos många, nyöppnade fiskrestauranger. Här dinerar man kolgrillade fiskar och skaldjur med utsikt mot Oslofjorden. I det öppna köket basar den skånske kökschefen Tobias Gustavsson.

Adress: Tjuvholmen Allé 14.

www.sjomagasinet.no

Alfred

Nyöppnad restaurang i Nobels Fredscenter. Trevligt depåstopp för såväl lunch, fika som à la carte-middag.

Adress: Rådhusplassen.

www.alfredrestaurant.no

3x shopping

Pur norsk?

Som namnet antyder hittar man bara norsk design här – men ett stort urval, allt från stickade mössor och bestick till möbler. Butiken har utsetts till en av världens fem bästa designbutiker av tidningen Monocle.?

Adress: Theresesgate 14, Sankt Hanshaugen.

www.purnorsk.no

Moods of Norway

Norskt klädmärke med stickade koftor, partyklänningar och färgstarka underställ. Det mesta är dekorerat med Moods of Norways karaktäristiska traktor.

Adress: Akersgate 18.

www.moodsofnorway.com

Fröken Dianas salonger

En skattgömma fylld av handplockade vintageklänningar, gamla skolplanscher och romantiska smycken. En av många prylbutiker i bohemchica Grünerlökka, som också lockar med flera kaféer och gallerier.

Adress: Markveien 33

www.frokendianassalonger.no

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Snabbkoll Oslo

Invånare: Ca 600?000.

Språk: Norska/Bokmål.

Valuta: Norsk krona. 1 SEK = 0,89 NOK.

Resa hit: Flyg från Stockholm eller Köpenhamn med Norwegian eller Sas, från 708 kr t/r.

Från Västsverige tar man sig hit på ett par timmar med tåg, buss eller bil. Från Stockholm går bussar (från 650 kr) och tåg.