Festa som en norsk

Bästa tipsen för fest i Oslo

bäst på fest RESAs reporter, Sture Bjarnelind, med norska expertisen på Fru Hagen, populär bar i svenskkvarteren Grüneløkka. Från vänster Marte Bratberg, Caroline Rønning, Jeanette Rønning och Carolina Krydsby.
RESA

Är du på skidfesten i Oslo och laddad för after ski?

Då kan en liten snabbkurs i party på norsk vara på sin plats.

Lär dig vad du inte får säga, vad du inte ska äta – och varför färgen brunt regerar i stan.

Först och främst: att gå ut en kväll i Oslo kan för ett otränat öga verka ungefär som Stockholm eller Göteborg – bara med skillnaden att det är mycket dyrare.

Men det där sista stämmer inte riktigt längre. Norska kronan är ingen svensk valutadödare längre – och det finns också tricks för att slippa bli skinnad.

– Så farligt är det inte. Men det är klart, det finns både dyrt och mindre dyrt. Det beror på vad man vill ha, säger Joel Ekhlund, 27-årig gotlänning som bott i Oslo i fyra år.

Blågult under VM

Under skid-VM, som startade i onsdags, invaderades Oslo av svenskar – och med tanke på att var och varannan servitör, klädförsäljare, bartender och dj redan är svensk i den norska huvudstaden kommer det att bli mycket blågult den närmaste tiden.

Men hur funkar kroglivet i Oslo då?

Aftonbladet RESA tog hjälp av fyra norska tjejer för att få de absolut bästa after ski-tipsen: Marte Bratberg, 22, Carolina Krudsby, 23 samt syskonen Caroline Rønning, 24, och Jeanette Rønning, 26.

De visade oss de billigaste haken – och gav oss på köpet några nödvändiga tips inför Oslonatten.

FAKTA

Oslos after ski – 5 lektioner

Saker att äta ... och inte äta

Den norska husmanskosten är en smörgås, säger myten. Så är det inte längre. Oslo är en riktigt hygglig matstad. Men den modige jagar förstås äkta norskt på menyn – här är några tips:

Sveinknoge

Med mottot ”Här ska inget förändras” har restaurangen Kaffistuve lagat sin norska husmanskost i över 100 år. Här serveras rätter som dømes raspeball, boknafisk och – sveinknoge. Grisknoge, alltså. Och den kommer saltad och rökt med rotmos OCH potatis. Strax innan servering hälls rökt hackad bacon i fett över hela ”härligheten”. Smakar bättre än det ser ut.

Rosenkrantz Gate 8.

www.bondeheimen.com/kaffistova.htm

Kumle

Den norska palten. Bara på torsdagar och varför inte fylld med – korv!

Norsk kebab

Inget för dig som gillar den ”svenska”. Smakar som halvklara Scans köttbullar som doppats i kanel. Så, nu är ni varnade.

Ord du INTE bör ta med dig till baren...

Rar = konstig

Tös = slampa

Rar tös = ingen lämplig komplimang, alltså.

Bärs (bærs) = bajs

Bärsa (bærsa) = bajsa

Brunt – färgen som regerar i Oslo

Sverige har sin sunkpub. Oslos mottsvarighet är brunbaren, det är helt enkelt ett lite (ibland mycket) enklare ställe med fokus på låga priser. Vanligt att kvällen inleds där.

– I Norge vill vi helst inte sitta hemma och trängas och förfesta. Vi går hellre på lokal, säger Jeanette Rønning.

Tre populära brunbarer i Oslo är:

Ryes. Rockabilly-bar med skönt gung och det ständiga paketpriset ”tre öl för 100 norska kronor”.

Thorvald Meyers gate 59.

Qadis. Litet, populärt ställe. Serverar ölen i plastmuggar.

Thorvald Meyers gate 81.

Evergreen. En klassisk, populär brunbar, nära högskolan och därför frekventerad med mycket studenter.

Universitetsgata 26.

Viktiga saker om kroglivet

Höga åldersgränser. Barerna i Oslo är hårda på legitimationskollen och gränsen är ofta så hög som 26 år, även för tjejer.

Nöjespalats – glöm det! Oslo är mer Göteborg än Stockholm. Här är det mera av mysiga, enkla barer, än stora nöjeshus. Men Horgans med sina tre olika musikbarer är ett av undantagen.

Extrempopulärt just nu, liksom VU, hip bar vägg i vägg med Horgans och officiell after work vid Oslo Fashion Week.

Hegdehaugsveien 24.

Bra ord i natten: Blannvann = groggvirke. Nachspiel (i folkmun nach) = efterfest.

Och om du saknar Sverige ...

Grüneløkka

Det bartäta området kallas för Lilla Sverige. Här bor, jobbar och festar många av de svenskar som valt Oslo till sin hemstad.

Balkan Pizza & Kebabhouse

Oslosvenskarnas favoritkebab nummer 1 i stan. Men så drivs stället också av före detta svenska kebabidkare. (Kebab är, liksom i Sverige, populär bukfylla efter krogbesöket).

Mauritz Hansens gate 5.

Tre Kronor

Nystartad svensk restaurang i Oslo – och den enda. Här kan du få allt som en ursvensk mage kräver. Smörgåstårta, silltallrik, köttbullar ...

Torshovgata 7.

www.trekronorbk.no

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!