Billig dollar ger fyndläge i USA

Spara tusenlappar på allt – från prylar till kläder

Foto: AP
Det är inte bara elektronik du kan fynda i USA just nu. Med den låga dollarkursen kan du unna dig något fint till jul från exempelvis det stora varuhuset Macy´s (bilden).
RESA

Julshoppande svenskar dras till USA.

Och med en dollar som är nere på samma låga nivå som för ett år sedan, båddar det för fynd av bland annat teknikprylar.

– Nu när dollarn är så pass billig är det mesta billigare på andra sidan Atlanten – allt från skor till smink och leksaker. Dessa produkter behöver man ju inte heller vara rädd för att de inte ska fungera i Sverige, säger Victor Dahlborg från prisjämförelsesajten Pricerunner.

Billigare dollar

I oktober nådde dollarn de lägsta nivåerna på två år mot den svenska kronan. För närvarande har kursen stabiliserat sig runt cirka 7 svenska kronor, men väntas bli billigare igen de närmaste månaderna.

– Vi tror att dollarn kommer att fortsätta försvagas, säger Stefan Mellin, analytiker på Danske Markets.

Ökat resande

Etraveli, som bland annat driver nätresebyråerna Supersavertravel och Seat24, märker av att resandet till USA ökar. New York är den amerikanska destination som ökar mest – med omkring 15 procent jämfört med i fjol.

– USA har ökat med drygt tio procent jämfört med föregående år. Även andra dollarberoende destinationer har ökat extremt mycket. Till exempel har Buenos Aires ökat med 60 procent, säger Marléne Wallberg, marknadsdirektör för Etraveli.

Fynd till jul

Den billigare dollarn bäddar för fynd för den som besöker USA inför julen. En Apple Ipad (64 GB, wifi + 3G) kostar till exempel cirka 5 600 kronor i USA, jämfört med cirka 7 300 kronor i Sverige. Den minsta "Paddan", 32 GB, kostar cirka 3 500 kronor i USA och cirka 4 700 i Sverige.

– Ska du resa till New York före jul finns det vissa klappar som du kan göra fynd på. Men man bör vara observant och kontrollera om produkten går att använda i Sverige samt om garantierna gäller utanför USA, säger Victor Dahlborg på Pricerunner.

Tänk på tullen

Samtidigt bör man ha koll på vilka tullregler som gäller. Vissa produkter är tullfria, till exempel digitalkameror. EU höjde 2009 gränsen för vad man får föra in tullfritt från ett land som inte är med i EU till 4 300 kronor.

Men den som köper en dyrare produkt än så ska alltså betala tull för nya, oanvända varor.

FAKTA

Spara tusenlappar på Ipad och annan elektronik

Pricerunner har jämfört butikspriser på några elektronikprylar. I flera fall är priserna betydligt lägre. Det beror inte bara på den billigare dollarn utan helt enkelt på att produkterna generellt är billigare i USA. Följande priser är cirkapriser i kronor 8 november 2010.

Apple Ipad 16GB (surfplatta)

Butik i USA: 3445 kr

Butik i Sverige: 5290 kr

Skillnad: -35 %

Sony NEX–5 (digitalkamera)

Butik i USA: 4829 kr

Butik i Sverige: 6990 kr

Skillnad: -31 %

Koss Porta Pro (hörlurar)

Butik i USA: 206 kr

Butik i Sverige: 245 kr

Skillnad: -16 %

Panasonic HDC–SD60 (videokamera)

Butik i USA: 3094 kr

Butik i Sverige: 3775 kr

Skillnad: -18 %

Braun 590 CC (rakapparat)

Butik i USA: 1240 kr

Butik i Sverige: 2030 kr

Skillnad: -39 %

Källa: Pricerunner

Ladda ner guider!

TT-Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM